Rudnik Kreka jučer izgubio četiri hiljade tona uglja, rudari i dalje ne rade

Rudnik Kreka jučer izgubio četiri hiljade tona uglja, rudari i dalje ne rade

RSD Sloboda
S obzirom na to da im još uvijek nije isplaćena plaća za juni ove godine, rudari površinskog kopa Šikulje u Lukavcu, a zatim i njihove kolege u rudniku Mramor jučer su pristupili radničkom neposluhu. To podrazumijeva njihov dolazak na posao, ali ne i rad na radnim mjestima.

Kako nam je potvrđeno iz Sindikalne organizacije Rudnika Kreka, plaća radnicima nije isplaćena jer je rudnički račun blokiran, a i danas je neizvjesno kada će rudari dobiti svoje naknade na koje čekaju već 12 dana.

“Ljudi i dalje ne rade jer nisu dobili ono što su tražili. Vidjet ćemo kako će se dalje situacija odvijati. Trenutno su u neposluhu rudari u Šikuljama i Mramoru, što je okvirno hiljadu i po radnika, s proizvodnjom od skoro četiri hiljade tona uglja”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Rudari su poručili da su u neposluhu i zbog izuzetno loših uslova rada. Kako tvrde, oprema kojom rade nedovoljna je za adekvatno i sigurno obavljanje poslova. Hitno traže zanavljanje svih mašina s obzirom na to da su stare između 30 i 40 godina.

Trenutno je u toku vanredna sjednica Sindikalnog odbora Rudnika uglja Kreka, na kojoj se govori o aktuelnoj situaciji u rudnicima koji se nalaze u koncernu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Kako nezvanično saznajemo, uprava Rudnika Kreka pokušava pronaći mogućnost u kojoj bi rudarima bila omogućena isplata plaća.