Rudarska nesreća u Turskoj: Dobio ime po djedu, pa poginuo u rudniku kao i on

0
112

Rudarski inženjer iz Balikesira Mehmet Efe izgubio je život u nesreći u rudniku Soma u Turskoj dok je spašavao svoje kolege komorate, a riječ je o mladiću koji je ime dobio po svom djedu, koji je 47 godina ranije također poginuo u rudarskoj nesreći, javlja Anadolu Agency (AA).

Efe se prije pet godina zaposlio kao rudarski inženjer u rudniku u Somi, a njegove kolege tvrde da je po dojavi o nesreći istog trena obukao odijelo i ušao u jamu da pomogne unesrećenim kolegama.

Tokom nekoliko sati akcije je uspio pomoći brojnim kolegama da izađu iz jame. Posljednji njegov ulazak u jamu bio je u 23.30 sati u utorak, kada je nedugo zatim i poginuo.

Efe je Fakultet rudarstva završio prije pet, a oženio se prije dvije godine. Rudarstvo je posao kojim se bavi većina muškaraca u njegovoj porodici, a i njegov djed, po kojem je i dobio ime, je također bio rudar i poginuo je u rudarskoj nesreći 1967. godine.

Penzionisani rudar Serif Ertugrulo (81) je kazao da je jedan od njegovih kolega koji je poginuo u rudarskoj nesreći 1967. godine bio upravo Mehmet Efe, djed Efe koji je stradao u utorak.

Erdtugrul podsjeća da je u toj nesreći poginulo šest njegovih kolega, a da je “stari” Efe bio veoma hrabar i čestit kolega i da je i njegov unuk naslijedio te osobine.

Otac mladog Efe Resul Efe, inače dijabetičar, hospitaliziran je zbog krize koju je preživio saznavši informaciju o pogibiji sina.