Romkinje će sutra dijeliti karanfile

Od 8.marta do 8.aprila ove godine bit će realiziran projekat „Jednakost za sve“ u organizaciji Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla. Saradnju u projektu će pružiti i ženska romska mreža „Uspjeh“, koja okuplja romske organizacije iz Federacije BiH i RS.

Djeljenjem karanfila ženama Tuzle, sutra u podne na gradskom Trgu, Romkinje će započeti realizaciju projekta „Jednakost za sve“. Ovaj projekat koji će se osim Tuzle, realizirati u još osam gradova na području Federacije i Republike Srpske, te  ima za cilj ulazati na višestruku diskriminiciju žena Romkinja u BH društvu. Romkinje su diskriminisane po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, po osnovu spola i po osnovu svog socijalnog prijekla ili statusa- istaknuto je u Udruženju žena Romkinja  „Bolja budućnost“ iz Tuzle koje je i organizator pomenutog projekta.

„Mi želimo kroz ovu aktivnost da ukažemo na težak i neravnopravan položaj Romkinja u BiH, tako što ćemo organizovati sastanke i sa parlamentarkama i sa predstavnicima institucionalne vlasti na lokalnom nivou“-kazala je Indira Bajramović, predsjednica Udružena žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla.

CentralnoGrijanje

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma biće obilježen brojnim aktivnostima

„Također kroz ovaj mjesec dana ženskog aktivizma, svaka organizacija će imati i svoje dodatne aktivnosti, a to su sastanci sa predstavnicima institucija, uzet ćemo učešće u medijima, imat ćemo i kroz Forum teatra predstavljanje položaja žena Romkinja, i to ne samo žena nego i djece“-ističe Bajramović.