Roditelji pokušali zapaliti kćer, ali upaljač nije htio upaliti

0
155

 – Ne znam što da vam kažem. Sva se tresem. Prijetnje roditelja, koje traju već neko vrijeme, nisam nikada ozbiljno shvaćala. Pa oni su, zaboga, moji mama i tata – rekla je u šoku Bjelovarka Marija T. (21), koju su roditelji Ivanka i Zdravko T. u večernjim satima u utorak u kući prijatelja na zagrebačkoj Vrapčanskoj cesti polili benzinom i pokušali zapaliti, piše Jutarnji list.

Marijini roditelji ciljano su te večeri krenuli iz Bjelovara u Zagreb da bi svojoj kćeri, mladoj pekarici koja se od njih odselila u metropolu i pronašla posao, “pokazali svoga boga”. Agoniji u kojoj je Zdravko benzinom iz kanistera polijevao koga god je stigao u kući i po dvorištu svjedočilo je desetak osoba, među kojima i četvero djece.

– Otvaraj! Vidjet ćeš ti svog boga! Unakazit ću te i zapalit! Neka te drugi imaju na brizi – vikala je rastrojena Ivanka sat vremena prije ponoći kćeri Mariji, koju je po svaku cijenu sa suprugom Zdravkom, pričaju svjedoci događaja, odlučila zapaliti. Marijinim roditeljima pritom nije bilo važno hoće li biti i drugih žrtava jer je Zdravko, dodaju svjedoci, nakon polijevanja benzina po ljudima mahnito pokušavao upaliti upaljač, koji je, na sreću, zatajio.

– Srce mi se kidalo kad je Marija sklupčana na podu kuće vapila: ‘Spasite me! Spasite!’ Majka ju je čupala za kosu i vikala joj: ‘Zapalit ćemo te!’ Otac je držao kanister i polijevao benzinom. Rekla sam im da ne rade to djetetu, da je ostave na miru. Na to me Ivanka udarila u trbuh koji sam nedavno operirala i puna sam šavova, a Zdravko me je, ne biste vjerovali, krenuo tješiti riječima: ‘Mir, mir, nećemo tebe, nego ćemo Mariju’. Psovali su i prijetili. Pošla sam zvati policiju, ali mi je Ivanka uzela mobitel. Pokušavala je kćer izvući van, ali uspjela se skloniti na tavan i nogama blokirati vrata. Tada je došla policija – rekla nam je vlasnica kuće M. H. G., čiji su članovi obitelji izlazili ususret Mariji od prvog dana, pa i te kobne večeri kad su je roditelji htjeli zapaliti.

Ono što ih je snašlo nikada neće zaboraviti. Vlasnica kuće kaže da ništa ne bi bilo čudno da njenu snahu upravo Marijini roditelji nisu zamolili prije godinu dana da joj pronađu posao u Zagrebu. Počela je raditi u pekari, a radi regularnosti prijavili su je na adresi stanovanja. Upravo se ta činjenica njenim roditeljima, koji u bjelovarskom kraju slove za vrhunske pčelare, nije svidjela. Zaredali su pozivi, pisma, prijetnje, upozorenja, lavine uvreda…

– Čekali su je da završi s poslom. Kad ih je ugledala u autu ispred pekare, utrčala je nazad i pozvala mog sina i šogora u pomoć. Kao da je naslućivala nevolju. Dovezli su ju kući, a ubrzo su stigli i Marijini roditelji. Parkirali su se 50 metara od kuće, iz vozila su iznijeli petolitarski kanistar s benzinom i krenuli. Ušli su u dnevni boravak, gdje su naišli na mog sina i šogora. Obojicu ih je Zdravko polio benzinom – ističe M. H. G. te napominje da se Marijinu ocu poslije zaglavio upaljač i tragedija je izbjegnuta samo zahvaljujući sreći. Ubrzo je, čuvši krš i lom, naišla i Marija, za kojom su roditelji počeli trčati prijeteći: “Zapalit ćemo te!” Nakon što se Marija uspjela skloniti prije dolaska policije, otac se dao u bijeg.

(Jutarnji.hr)