Roditelji, oprez: Poslije smrtonosnog Plavog kita, tinejdžeri imaju NOVU OPASNU IGRU

0
14

Tinejdžeri su počeli da stavljaju deterdžent tablete u svoja usta, koja izbacuju kad počne da se pjeni, a čitavu akciju snimaju i objavljuju na internetu, u okviru novog, opasnog onlajn izazova koji se polako širi svijetom.

Sve je počelo kao šala. “Privlačnost” tableta deterdženta, koje izgledom podsjećaju na slatkiš, postala je predmet satirične rasprave još 2015, kad je časopis “Onion” objavio kolumnu iz perspektive djeteta koje želi da pojede plavu i crvenu tabletu deterdženta, prenosi “Srbija danas“.

Ovo je propraćeno brojnim izvještajima kako su se znatiželjni mališani dokopali tableta koje mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu.

Prošle godine su centri za kontrolu otrova primili izvještaje da je više od 10.500 djece od 5 godina i mlađe bilo izloženo visoko koncentrovanom pakovanju deterdženata za veš, podaci su Američkog udruženja centara za kontrolu otrova, piše “USA today”.

Ipak, u martu 2017. prvi put je osvanuo video, ne o djeci, već o studentima koji jedu tablete deterdženta. Na snimku se vidi kako student nakon istraživanja o toksičnosti pokušava da “izgrglja” zdjelu punu tableta i na kraju, dok leži na nosilima Hitne pomoći, izjavljuje kako se ne kaje.

Ideje i izazovi da se pojedu tablete deterdženta potom su se pojavile na “Redditu” i “Twitteru”.

Sada, snimci tinejdžera kako stavljaju tablete u usta i kuhaju s njima kruže na internetu u okviru “izazova tableta” (Tide Pod Challenge).

Ove tablete predstavljaju opasnost po zdravlje djece, a ukazuje se i na smrtonosni rizik po odrasle osobe sa demencijom. Zdravi tinejdžeri ili odrasle osobe koje su pojele ili samo zagrizle tabletu takođe imaju simptome trovanja.

– Gutanje čak i male količine visoko koncentrovanog deterdženta u tabletama, do kojeg može doći čak i ako se zagrizu a sadržaj ispljune, može izazvati povraćanje i proliv, a u nekim slučajevima deterdžent može ući u pluća i dovesti do disajnih poteškoća – ističe dr Alfred Alegus, direktor Informativnog centra za otrove Florida u Tampi.

Iako neki tinejdžeri nemaju ove simptome, rizik po zdravlje neće biti očigledan dok se ne desi. Alegus kaže da je vidio situacije u kojima ljudi ne znaju da imaju neko medicinsko stanje pa nakon sličnog “izazova” završe u bolnici.

– Završiti u hitnoj nije šala – ističe Alegus.

Proizvođač deterdženta na svom sajtu ima stranicu posvećenu bezbjednom korišćenju njihovih proizvoda, gdje se mušterije savjetuju da popiju vode ili mlijeka ukoliko progutaju neki proizvod, ili da pozovu pomoć.

– Naše tablete su visoko koncentrovani deterdžent namijenjen pranju odjeće… S njima se ne treba igrati, bez obzira na okolnosti, čak i ako je u pitanju šala – navedeno je u saopštenju.

(Haber)