Roditelji mostarskih osnovaca blokiraju prometnice

Roditelji učenika osnovnih škola iz Kruševa, Rodoča, Ortiješa, Bune i drugih mjesta u okolini Mostara, u ponedjeljak namjeravaju na sat vremena blokirati prometnice u tim mjestima i to kako bi prisili Grad Mostar i Vladu Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) da se konačno dogovore tko će njihovoj djeci plaćati prijevoz do škola.

Slavko Lauš, predsjednik sindikata osnovnoškolskih djelatnika HNŽ-a je potvrdio i kako će sindikati u srijedu održati prosvjed pred Gradskom vijećnicom u Mostaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u obrazovanju.

-Prijevoz učenika nije plaćen za cijelu drugu polovinu prošle godine i mi svi razumijemo prijevoznika koji više ne želi djecu besplatno voziti. Ako se u međuvremenu to pitanje ne riješi, u ponedjeljak će roditelji djece iz Rodoča, Kruševa, Ortiješa i Bune na jedan sat blokirati prometnice, rekao je Lauš te dodao kako je ta blokada već najavljena policiji.

Također, rekao je kako će sindikati u srijedu, 22. siječnja, točno u podne održati prosvjed pred Gradskom vijećnicom.

-Pored prosvjeda, taj ćemo dan održati i štrajk upozorenja koji će se održavati tijekom zadnjega nastavnoga sata prve smjene i prvog sata druge smjene.Tako ćemo iskazati svoje nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom. Žele nam se pridružiti i uposlenici Gradske uprave jer su i oni nezadovoljni činjenicom da još uvijek nema ni proračuna ni odluke o privremenom financiranju Mostara, rekao je Lauš.

CentralnoGrijanje

Upozorio je kako je stanje u osnovnoškolskom obrazovanju u Mostaru zabrinjavajuće i kako je situacija eskalirala otkad se Grad Mostar i Vlada HNŽ-a spore tko treba plaćati materijalne troškove školama, uključujući i prijevoz učenika i nastavnika.

-Djeca ovaj tjedan ne dolaze na nastavu i u nekim školama se nastava odvija sa skraćenim nastavnim satima. To nisu normalni uvjeti odvijanja nastave. Sada više nema razlike između djece koja dolaze i koja ne dolaze na nastavu, jer i djeca koja dolaze na nastavu nemaju normalan nastavni proces. Gradivo se ne može obrađivati a kasni se i s provođenjem nastavnoga programa. Ovako obrazovanje dodatno gubi na kvaliteti, kazao je Lauš našem portalu.

Inače, cijeli je problem nastao zbog neprovođenja presude Ustavnoga suda FBiH kojom je naloženo izjednačavanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju HNŽ-a s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Iz Grada Mostara su tu presudu shvatili kao znak da više ne moraju plaćati materijalne troškove školama, iako su njhovi osnivači, dok iz Vlade HNŽ tvrde kako ništa ne mogu plaćati dok se zakon ne izmijeni. Izmjene spornog zakona su, pak, mjesecima u skupštinoskoj proceduri.

(dnevno.ba)