Resorni ministri o ugroženosti i zaštiti medonosnih pčela

Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine, ujedno ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, boravi u Mariboru gdje danas u okviru 52. AGRA međunarodnog sajma hrane i poljoprivrede učestvuje na ministarskoj konferenciji o zaštiti medonosnih pčela u Evropi.

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije, ministri nadležni za poljoprivredu razgovarali su o važnosti medonosnih pčela i pčelarstva, faktorima rizika koji prouzrokuju gubitke medonosnih pčela i prijedlozima za zaštitu pčela.

 “Sva iskustva koja smo danas razmijenili dobro će doći svima nama koji se borimo za unapređenje i te oblasti poljoprivrede u našim zemljama. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH do sada je u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima maksimalno davalo podršku pčelarima kako bi i ta proizvodnja i jedan jako plemenit posao u BiH stalno napredovao. Ja se kontinuirano borim za regulisanje načina i povećanje poticaja našim pčelarima i svakako da će iskustva koja danas ovdje dijelim s ostalim ministrima u Sloveniji biti od koristi i za bh. pčelarstvo”, rekao je ministar Ivanković Lijanović.

U zajedničkoj deklaraciji, ministri na ovoj konferenciji, u cilju doprinosa zaštiti medonosnih pčela, ističu značaj veće posvećenosti i ulaganja u istraživanja i razvoj opstojnosti medonosne pčele, saopćeno je iz resornog federalnog ministarstva u Sarajevu.

Zbog zaraženosti varoom i drugim stranim bolestima, ozbiljno je ugrožena opstojnost kolonija pčela. U cilju doprinosa zaštiti medonosnih pčela, ministri ponavljaju da su medonosne pčele u Evropi ugrožene i da njihova opstojnost uglavnom ovisi o ljudskom djelovanju.

Konstatiraju da su ciljane mjere trenutno ograničene zbog nedostajućeg pravnog okvira u nekim područjima i naglašavaju potrebu utvrđivanja zajedničkog pristupa u cilju osiguranja upravljanja zaštite medonosnih pčela.

Ministri potvrđuju da su od izuzetne važnosti specifične mjere čiji je cilj manja bojazan za opstojnost medonosnih pčela u Evropi. Ističu značaj pristupa zaključcima istraživanja te njihovog ugrađivanja u politiku upravljanja medonosnim pčelama.

CentralnoGrijanje

Ministri naglašavaju potrebu održavanja lokalne raznolikosti domaćih kolonija medonosnih pčela, što uključuje i adekvatno ograničavanje i kontrolu migracije gena.

Priznaju da sektor pčelarstva ovisi u velikoj mjeri o vremenskim uvjetima te žale što pčelari najčešće imaju poteškoće u dobivanju državne pomoći u slučaju prirodnih nesreća, jer to nije omogućeno evropskim zakonima.

Imajući na umu da je razvoj kolonija pčela ugrožen zbog korištenja proizvoda u cilju borbe protiv bolesti i štetočina u kolonijama pčela te zbog kontinuiranog prisustva pesticida u divljini, a u cilju osiguranja zdravlja i opstojnosti medonosnih pčela i adekvatnog kvaliteta njihovih proizvoda, ministri pozivaju na utvrđivanje pravnog okvira kojim će se odrediti standardi za rezidue lijekova u bazama saća i sastavu hrane za pčele.

Očekuju dodatne napore za edukaciju pčelara i podizanje svijesti javnosti o važnosti pčelarstva i očuvanju pčela.

Pošto se većina navika stvara u djetinjstvu, posebno treba obratiti pažnju na promociju i edukativne aktivnosti omladine, kao što je Evropska inicijativa mednog doručka, naglašeno je u deklaraciji.

Ministar Ivanković Lijanović će u toku sutrašnjeg dana prisustvovati službenom otvaranju 52. međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA Gornja Radgona, saopćeno je iz resornog ministarstva u Sarajevu.

(brzevijesti.ba)