Reforma pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala izazovi koji stoje pred BiH

0
27

Reforma bh. pravosuđa, borba protiv korupcije, organiziranog i privrednog kriminala te cyber kriminala izazovi su koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom u naredne dvije godine.

Ti prioriteti sadržani su u Akcionom planu Vijeća Evrope za BiH za period od 2015. do 2017. godine koji su danas medijima prezentirali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak te generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland.

Ovaj plan Vijeća Evrope predstavlja strateški i sektorski programski instrument za inkluzivan i koherentan pristup saradnji Vijeća Evrope i BiH koji ima za cilj pružanje podrške BiH u smislu ispunjavanja preostalih postprijemnih zakonskih i konkretnih obaveza kao države članice Vijeća Evrope.

Također, cilj je i usklađivanje zakona, institucija i prakse BiH s evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Plan je prilika za BiH da definira aktivnosti, precizira finansijski okvir i imenuje nosioce pojedinih aktivnosti da bi BiH ispunila obaveze koje su pred njom kao članicom Vijeća Evrope te generalnog usaglašavanja bh. zakonodavstva s evropskim standardima.

Crnadak je pojasnio da će prioriteti rada institucija u BiH biti i rad na osiguravanju slobode medije, uspostavljanju informatičkog društva, prevazilaženje podjela unutar BiH te generalna uključenost u demokratske procese svih članova društva.

– Fokus će biti i na promociji jednakih mogućnosti za žene, promocija mladih i politika za poboljšanje njihovog položaja, zatim pitanje Roma i drugih ugroženih grupa radi društvene kohezije – pojasnio je ministar.

Crnadak je naglasio da ovaj akcioni plan nema veze sa šestomjesečnim predsjedavanjem BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope koje je BiH preuzela 19. maja 2015. godine od Kraljevine Belgije, nego se radi o koincidenciji koja samo daje “vjetar u leđa” da se snažnije krene u implementaciju ciljeva iz Akcionog plana.

Iznio je podatak da će za implementaciju ovog plana biti osigurano 20 miliona eura, a novac će osigurati Vijeće Evrope u saradnji s Evropskom unijom te zemljama donatorima.

Govoreći o slobodi medija, naglasio je da taj segment u BiH nije dobar te je najavio i da BiH očekuje prvu posjetu Dunje Mijatović, predstavnice OSCE-a za slobodu medija.

Jagland je ocijenio da BiH treba nova nada i nova energija koju je moguće ostvariti jedino ukoliko se osigura ekonomski napredak uz otvaranje novih radnih mjesta zbog čega je važno biti opredijeljen za borbu protiv korupcije i pranja novca jer bez toga je nemoguće privući investitore te otvoriti nova radna mjesta.

– Bez nezavisnog i djelotvornog pravosuđa, slobode medija te kreativnog građanskog društva nije moguće boriti se protiv korupcije domaćeg i međunarodnog kriminala – stav je Jaglanda.

Izrazio je zadovoljstvo što su novoformirane vlasti izrazile odlučnost za suočavanje s ovim izazovima, a Vijeće Evrope nastavit će pružati podršku BiH.

(rtv slon)