Reakcije iz Brisela: Pucanje „ledenog brijega“ očaja u BiH

0
73

Povodom protesta širom BiH oglasio se i zvanični Brisel u kojem se čuje ocjena da su protesti očekivani odgovor stanovništva na nespremnost domaćih političara da rješavaju osnovne probleme svoje države i naroda.

Iz kabineta komesara za proširenje EU, Štefana Filea poručeno je da “građani imaju pravo da svoje nezadovoljstvo izraze kroz nenasilna okupljanja: “Žalimo zbog velikog broja povrijeđenih i apelujemo na sve aktere da izbjegavaju nasilje i uključe se u dijalog kako bi se riješili problemi”, izjavio je portparol komesara za proširenje, Peter Stano.

Da, “narod ima pravo na mirne proteste i ne smije biti maltretiran od strane snaga bezbjednosti”, poručio je i šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan.

Kukan: Bila bi greška ignorisati događaje u BIH
Kukan: “Bila bi greška ignorisati događaje u BIH”

On je podsjetio da je sve je počelo u Tuzli i naglasio da se brzo širi: “Najveća greška bila bi da se zanemari ovakav razvoj situacije u BiH. Dešavanja se pojavljuju neselektivno. Masovna okupljanja bez presedana širom zemlje ne mogu biti ignorisana. Ovakve stvari moraju se shvatiti ozbiljno, kao poziv za buđenje političarima u državi. Ovo je vrh “ledenog brijega” u trenutnoj očajnoj situaciji”, naglasio je Kukan. Istovremeno šef delegacije Evropskog prlamenta za Jugostočnu Evropu poziva “obje strane da smire situaciju”: “Ovo ne smije da vodi u dalje nasilje, jer nasilje nikada nije rješenje, ni za ključni problem u državi”, zaključio je Kukan.

Pack: “Odgovor na nepremnost političara da slušaju narod”

Izvjestilac Evropskog parlameta za BiH, Doris Pack i sama se nalazi u Sarajevu, gdje je trebalo da prisustvuje otvaranju festival “Sarajevska zima”. U razgovoru za DW, Pak govori o scenama zapaljenih zgrada, desetinama uhapšenih i povrijeđenih, ali i o huliganima koji su “iskoristili proteste” i doveli do eskalacije nasilja:

“Ako razgovarate sa ljudima, oni ne žele nasilje ni zgarišta, oni žele da izraze svoje nezadovoljstvo svakodnevnim životom. Tako je u Sarajevu, to ćete vidjeti i u Mostaru, sa obje strane, a sve je počelo u Tuzli. To je odgovor na nespremnost političara da slušaju svoj narod“. kaže Pak.

Doris Pack: Političari se nisu probudili na vrijeme
Doris Pack: “Političari se nisu probudili na vrijeme”

Ona smatra da do ovakve eskalacije nije trebalo da dođe, ali i dodaje da se bosanskohercegovački političari „nažalost nisu probudili na vrijeme“: „Nadam se da će sada razumjeti. Nadam se da će ovo shvatiti kao alarm. Čak iako na ulicama ima i huligana sa lošim namjerama, ako razgovarate sa drugim ljudima vidjećete da je do ovoga moralo da dođe. Ako političari nisu ozbiljno shvatili proteste oko jedinstvenih matičnih brojeva, sada bi trebalo da počnu da rade“, kaže Doris Pack za DW.

Iako kaže da je sama očekivala ovakav razvoj događaja, Pack smatra da je Brisel ipak zatečen i iznenađen eskalacijom protesta, ali da i dalje želi i može da pomogne BiH.

 

 

(DW)