Razgovarali 4 sata u Bijeloj kući i pozvali Putina da zaustavi krizu u Ukrajini

0
121

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama u petak su četiri sata razgovarali iza zatvorenih vrata Ovalnog ureda u Washingtonu. Potom su u vrtu Bijele kuće novinarima otkrili da su dogovorili jedinstveni stav oko Ukrajine i zaprijetili Moskvi širim i oštrijim sankcijama ako uskoro ne promijene svoj stav i ponašanje.

– Mi nećemo imati drugog izbora nego da pojačamo sankcije ne bude li se Rusija pridržavala ženevskih i drugih dogovora i to do ukrajinskih predsjedničkih izbora  koji su zakazani za 25. svibnja- rekao je Obama 

– Daljnje sankcije će zaista biti neizbježne- složila se Merkel.

Oba čelnika jasno su ponovili da će sljedeći korak biti nametanje sankcija dijelovima ruske ekonomije ili vojske i na području energije ali nisu otkrili pojedinosti takvih planova. Obama je rekao da Putina treba odvratiti do njegovih planova i da je mir jedini prioritet. Obama i Merkel poručuju da Europa mora biti energetski neovisnija te su usuglašavali teme za razgovore koje će Europska unija održati s Ukrajinom i Rusijom kasnije ovog mjeseca o cijeni prirodnog plina, pokušavajući da izbjegne bilo kakve prekide u opskrbi.

Moskva je nedavno podigla cijenu plina isporučenu u Ukrajinu na 485 dolara po tisuću kubnih metara od prijašnjih 268,50 dolara , i zaprijetila da će ograničiti isporuku ako Kijev ne prihvati novu cijenu i otplati dug od 3,5 milijarde dolara. Dvoje čelnika je ponovilo da se kriza treba rješavati diplomatskim a ne vojnim putem dok su u Bijelu kuću stizale informacije kako su ruske snage u petak oborile ukrajinske helikoptere a prelazna ukrajinska vlada pokrenula svoju prvu veliku ofenzivu protiv pobunjenika na istoku. Merkel je Obami otkrila da je s Putinom razgovarala 13 puta od početka krize u Ukrajini, vjerojatno više nego bilo koji drugi europski lider i da će nastaviti komunikaciju ako to može poboljšati nade za mirno okončanje krize. Upravo zbog tog angažmana Obama smatra da Merkel ima ključnu ulogu u zaustavljanju drugih zemalja EU u mekšem stavu prema sankcijama koje SAD želi pojačati prema Rusiji.

– Mi možemo razumjeti Putinova razmišljanja ali ne možemo prihvatiti stil ponašanja u kojem se teritorijalno ulazi u drugu zemlju i narušava njen integritet i samostalnost- poručeno je nakon sastanka Markel i Obame. 

Dvoje čelnika priznali su da postoje razlike kada je u pitanju američki špijunski  nadzor u inozemstvu i da će na tim nedostacima nastaviti raditi. Merkel je diplomatski kazala da imaju razlike u mišljenju koje prevladavaju. Obama je rekao da njemačku lidericu drži najboljom prijateljicom među političarima u svijetu i zahvalio se na prošlogodišnjem gostoprimstvu njegove obitelji u Berlinu. I na taj je način pokušao ublažiti neugodnu situaciju nastalu otkrivanjem informacije da je Agencija za nacionalnu sigurnost prisluškivala deset godina mobitel njemačke kancelarke što je otkrio najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden.

New York Times piše da je SAD odbio dopustiti pristup arhivi NSA i dostaviti podatke o aktivnostima te Agencije u Njemačkoj pa je Merkel željela tu neugodnu situaciju razriješiti osobno s američkim predsjednikom.Nakon međusobnih optuživanja Berlina i Washingtona susret u Ovalnom uredu politička je poruka da se može u dogovoru nastaviti suradnja dvije značajne svjetske države a posebno je njihov dogovor bitan u trenutku kad žele dogovoriti strategiju kazne Vladimira Putina za njegove postupke u Ukrajini.

(Večernji.hr)