Ratne patnje Sarajlija kroz objektiv ubijene Anje Niedringhaus

0
120

Svijetom je odjeknula vijest da je neustrašiva njemačka fotoreporterka Anja Niedringhaus ubijena u Afganistanu. Ova dobitnica Pulitzerove nagrade izvještavala je sa brojnih ratišta, od Izraela, Palestine, Iraka, Afganistana, Pakistana, kao i iz Sarajeva.

U glavnom gradu naše zemlje Nidringhaus je ranjena snajperskim metkom. To je, međutim, nije spriječilo da hrabro nastavi borbu ovjekovječavanja strašnih prizora ljudske patnje u sukobima.

U toj borbi nastale su i ove fotografije iz perioda agresije na BiH. Anja je zabilježila ubistva, ranjavanja, konvoje sa izbjeglicama, život pod granatama u opkoljenom gradu, uništavanje, bježanje od snajpera, barikade, ruševine, podjelu humanitarne pomoći, izbore,… i time dala ogroman i nesebični doprinos očuvanju sjećanja na nevine žrtve.

Ova 48-godišnjakinja započela je svoju karijeru kao freelance fotograf za lokalne novine u svom rodnom gradu Höxter kada je imala samo 16 godina. Nakon što je završila srednju školu, počela je studirati njemačku književnost, filozofiju i žurnalizam u Göttingenu. Nakon toga je počela raditi za European Pressphoto Agency (EPA) kao glavni fotoreporter i izvještavala je o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Tako je radila do 2001. godine.

Ona je nekoliko godina provela u Sarajevu i Moskvi. Niedringhaus se 2002. godine pridružila osoblju AP-a kao fotoreporter u Ženevi i tamo je ostala njena baza. Ona je izvještavala o većini sukoba u svijetu, uključujući Izrael, Palestinu, Irak, Afganistan i Pakistan i nekoliko puta je ranjena.Prvi dan kada je došla u Sarajevo, Nidringhaus je ranjena metkom iz snajpera. A 1997. godine, njeno stopalo je pregaženo i slomljeno na tri mjesta dok je izvještavala o demonstracijama u Beogradu.

Na Kosovu 1998. godine granata je pogodila automobil u kojem se ona vozila, a 1999. u Albaniji je bila u grupi novinara koje su NATO snage greškom bombardovale.

(klix)