Ratko Mladić počinje svjedočenje u korist Karadžića 28. januara

Radovan Karadžić obavijestio je Ured registrara Haaškog tribunala da bi Ratko Mladić trebao započeti svjedočenje u korist odbrane u utorak, 28. januara.

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Karadžić u podnesku je naveo da predlaže da Mladić “zbog lošeg zdravstvenog stanja” svjedoči od 9 do 10.30 ujutro onoliko dana koliko bude potrebno. Odluku da Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS, svjedoči u korist Karadžićeve odbrane Sudsko vijeće Haaškog tribunala je donijelo 11. decembra prošle godine, nakon što je odbilo njegovo protivljene i izdalo obavezujući nalog.

Karadžiću i Mladiću se u odvojenim postupcima sudi za genocid počinjen u Srebrenici 1995., progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida 1992., terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon što je Sudsko vijeće naložilo Karadžiću da prije okončanja izvođenja svojih dokaza u spis uvede dokaze koji “mogu biti relevantni pri određivanju visine kazne”, odbrana je zatražila od šefa pritvorske jedinice da napiše izvještaj o Karadžićevom ponašanju u pritvoru.

– Ovaj izvještaj je potreban kako bi potkrijepio stav Karadžića da se njegovo odlično ponašanje tokom pritvora treba cijeniti kao olakšavajuću okolnost u slučaju da bude osuđen – navodi se u podnesku odbrane.

CentralnoGrijanje

Radi ocjene olakšavajućih okolnosti, Karadžić je također predložio ulaganje u spis 12 pisanih iskaza svjedoka, među kojima su njegova supruga i kćerka, a koji govore o njegovom navodnom sporazumu sa američkim diplomatom Richardom Holbrookeom.

– Ovi svjedoci govore o navodnom sporazumu Holbrookea i Karadžića, prema kojem se optuženom neće suditi ukoliko napusti javni život – stoji u podnesku Karadžića.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno naredne sedmice, kada će iskaz dati novi svjedoci odbrane, javlja BIRN.

(Fena)