RAT U MAKEDONIJI NE PRESTAJE Broj poginulih policajaca popeo se na osam

0
21

Nakon mirne noći, u jutarnjim se satima u Kumanovu ponovno začula pucnjava, izvijestila je dopisnica RTS -a, koja se nalazi u samom gradu.

Za sada nema informacija ko je i na koga pucao.Kako je u subotu navečer izjavila ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska, operacija lova na teroriste potrajat će sve dok ne budu sigurni da je uhvaćen i posljednji od njih.

Tri policajca povrijeđena su jutros u Kumanovu, gdje i dalje traje okršaj makedonske policije sa teroristima, javljaju makedonski mediji. Grad nadlijeću helikopteri i bespilotne letjelice, a policija provjerava svaku kuću u Divljem naselju, iznad kojeg se vidi crni dim, a čuju se i sirene hitne pomoći.

Povrijeđeni policajci prebačeni su u bolnicu u Skoplju. Pet policajca poginulo je juče, a više od je 30 povrijeđeno u sukobu s teroristima u Kumanovu.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zakazao je za danas sjednicu Vijeća za sigurnost Makedonije, na koju je pozvao i lidere opozicionih partija. Po završetku sjednice koja je zakazana za 17 sati, predsjednik Ivanov obratiće se građanima Makedonije, prenose makedonski mediji.

foto-dj

Osim Ivanova, članovi Vijeća su premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, odbrane Zoran Jolevski, šef diplomatije Nikola Poposki, te Veli Kreci, Fljora Kadriu i Naser Sejdini.

Na sjednicu su pozvani i predsjednici opozicionih patrija Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i Demokarske partije Albanaca Menhud Tači te lider članice vladajuće koalicije Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.

Prema ainformacijama koje javlja makedonski Sitel broj poginulih policajaca porastao na osam,

– Prema najnovijim informacijama, trenutno se u Kumanovu ne puca, iako su se noćas i jutros čuli pucnji iz automatskog oružja. Policija je raspoređena u gradu, ulice nisu blokirane, saobraćaj je normalizovan i prodavnice su otvorene, prenosi makedonska novinska agencija.

kumanovo-00

– Pretpostavlja se da policija “čisti” kuću po kuću od naoružanih ljudi koji su još na terenu. Stanovnici Kumanova uznemireni su zbog nastavka sukoba i postoji velika vjerovatnoća da će napustiti svoje domove. Ulice su skoro prazne, prenosi portal “Kumanovo news”.

 Otkazan maraton u Skoplju

– Zbog sukoba policije i terorista u Kumanovu otkazan je maraton u Skoplju, a umjesto njega održaće se simbolična trka kroz grad, pišu makedonski mediji.

kumanovo-01

 Identitet ubijenih policajaca

Objavljen je identitet svih makedonskih policajaca koji su ubijeni u okršaju s napadačima u Kumanovu. Oni su Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski (32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski. Prema posljednjim informacijama makedonskog MUP-a, operacija u Kumanovu i dalje je u toku.

kumanovo17-090515-826542s0

kumanovo23-090515-826560s0

Regiju Kumanova, kako se navodi, nadlijeću helikopteri i bespilotne letjelice, a očevici tvrde da se iz tog smjera još može vidjeti gusti, crni dim. Čule su se i detonacije.

kumanovo-1

macedonia-s1-826971s1

Makedonska vlada donijela je na izvanrednoj sjednici u nedjelju rano ujutro odluku da će današnji dan i ponedjeljak biti dani žalosti zbog pogibije policajaca u akciji otkrivanja i razbijanja terorističke grupe u Kumanovu.

Zbog toga će zastave biti spuštene na pola koplja, dok će Agencija za audio i audiovizualne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitirati ta dva dana, izvijestila je agencija MIA.

(Avaz)