Raspetljava se kriminal: Tužilaštvo istražuje Državnu komoru

Tužilaštvo Kantona Sarajevo počelo je s provjerama Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u predmetu koji se odnosi na nezakonitost prilikom dodjele detašmana preduzećima s područja FBiH koja su radila u Njemačkoj, saznaje naš list.

U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) potvrđeno nam je da je ova agencija nakon završenih provjera dostavila sva raspoloživa saznanja na daljnje postupanje Tužilaštvu KS, o čemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

– Nakon što je zaprimljena anonimna predstavka o navodnim nezakonitim postupanjima u VTKBiH, policijski službenici SIPA-e obavljali su određene provjere radi utvrđivanja tačnosti navoda u anonimnoj prijavi. No, pošto je utvrđeno da Tužilaštvo KS vodi predmet u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele detašmana, SIPA je dostavila sve dokumente ovom tužilaštvu – rekla nam je jučer Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Agencija za istrage i zaštitu krajem prošle godine pokrenula je provjere u VTKBiH, koja je već mjesecima u žiži javnosti zbog niza nezakonitih radnji, ali i međusobnih optužbi bivših i aktuelnih čelnika za netransparentno trošenje sredstava.

CentralnoGrijanje

U moru krivičnih prijava upućenih tužilaštvima i SIPA-i, traži se, između ostalog, da nadležni utvrde sve nepravilnosti rađene u Komori u posljednjih nekoliko godina, ali i konačno izvedu na čistac sve nezakonitosti u vezi s dodjelom detašmana za rad u Njemačkoj.

Već ranije je SIPA saslušala i bivšeg sekretara VTKBiH Faruka Jašarevića na okolnosti koje se tiču optužbi da su čelnici Komore na detašmanima utajili 733.000 KM.

(Avaz.ba)