Ramić ponudio pravnu pomoć: Djeca uhapšenih povratnika su preplašena

0
27

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je sa saradnicima posjetio dvije porodice u Doboju u čijim kućama su vršeni pretresi koje od srijede ujutro provode pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji s pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije, a pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

U mjestima Kotorsko i Grapsko posjetio je porodice Dević i Husaković. Mujo Dević, otac dvoje maloljetne djece i Mehmed Husaković, otac četvero maloljetne djece, odvedeni su u ranim jutarnjim satima.

Ministar Ramić za Fenu je kazao da su članovi porodica dvojice povratnika preplašeni.

– U početku nisu znali šta se dešava, ko vrši pretres niti ko ih odvodi – rekao je Ramić te dodao da je njihovim porodicama naknadno rečeno da su privedeni u Policijsku stanicu Doboj i da se nad njima vrši obrada.

Djeca se, istakao je, plaše za svoje očeve.

– U ranim jutarnjim satima u kuće su im ušli pod fantomkama i sa dugim cijevima, vršili su pretrese kuća i drugih objekata – naveo je Ramić.

Dodao je da se radi o povratnicima, “ljudima koji su se vratili svojim kućama, koji žive od svog rada, poljoprivrede, građevine, bore se za život”. Sada, dodaje, kada u počeli normalno raditi i živjeti “ponovo se vrši teror nad njima”.

– To su uzorne komšije i sada ih na ovaj način privode i maltretiraju. Oni samo traže da se prema njima postupa u skladu sa zakonom, niko ne traži prava koja mu ne pripadaju, ali isto tako ne žele da se krše njihova prava – naglasio je Ramić te dodao da se porodice plaše da će biti optužene za nešto sa čime nemaju veze.

Predstavnici Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH ponudili su im mogućnost pravne pomoći.

Akcentirali su da će i dalje biti na raspolaganju i dostupni svima koji smatraju da im na bilo koji način mogu pomoći.

– Nastavit ćemo pomagati, pružit ćemo sigurnost i pravnu zaštitu, ali naravno ako neko ima veze sa određenim radikalnim elementima i slično nikome ne pada na pamet da mu pomaže ili da staje iza njega – zaključio je Ramić.

(Fena)