Rak grlića maternice je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme

0
18

U povodu obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice, koja se obilježava svake godine u mjesecu januaru, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla organizovala je konferenciju za novinare, na kojoj su predstavljene aktivnosti koje ova klinika planira sprovesti u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Na konferenciji je predstavljen plan aktivnosti koje će u cilju obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice sprovoditi Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Udruženje ginekologa i perinatologa TK, Zavod za javno zdravstvo TK i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.Od ove godine ovoj akciji pridružili su se i Udruženje „Koraci nade“, Merhamet Tuzla, Udruženje studenata Bohemsa i Studentski parlament Univerziteta u Tuzli.

Prema riječima načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Dženite Ljuce riječ je o najmasovnijom i najopsežnijoj akciji u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj da promoviše mogućnosti i važnost prevencije raka grlića maternice.

“Rak grlića maternice je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme i naš cilj je kroz planirane aktivnosti ukazati na značaj redovnih pregleda. U oko 99% slučajeva raka grlića materice HPV nalaz je pozitivan, ali infekcija sa HPV-om ne znači automatski i postojanje raka grlića materice. Samo dugotrajne, perzistentne infekcije povezane sa drugim faktorima mogu da dovedu do pojave prekanceroznih tj. kanceroznih lezija na grliću”pojasnila je prof. Ljuca.

Na konferenciji novinarima se obratila i dr. Majda Sarihodžić, rukovodilac Službe za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo TK. Prema njenim riječima po statističkim podacima populacionog registra Zavoda za javno zdravstvo TK, na godišnjem nivou registruje se 50 do 60 novooboljelih i oko 20 do 25 smrtnih slučajeva od karcinoma grlića materice.

Aktivnosti koji će sprovesti Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u cilju obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice će se odvijati u svim opštinama Tuzlanskog kantona u vidu predavanja od strane ljekara.

U prostorijama udruženja „Koraci nade, 23. januara u 11 sati bit će održana edukacija za majke djece sa posebnim potrebama. Za četvrtak, 25. januara planiran je obilazak povratničkog naselja u Zvorniku, a u subotu, 27 januara, sa početkom u 13 sati, koncertom pod nazivom „Muzikom za ženu“ planirana je završna manifestacija koja će se održati u Bingo City Centru.