Rafinerija ulja u Modriči u novim gubicima

0
148

Rafinerije ulja Modriča na kraju 2013. godine zabilježila je nove minuse u poslovanju, a akumulirani gubitak se povećao na više od 52 miliona KM.

Gubitak u poslovanju ove firme u prošloj godini iznosi novih oko 5,8 miliona KM.

Taj novi minus povećao je i akumulirani gubitak Rafinerije ulja Modriča na tačno 52.096.649 KM, navedneo je u finansijskom izvještaju za 2013. godinu objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Rafinerija ulja je lani ostvarila prihode u iznosu od oko 59 miliona KM, što je za 20 miliona KM manje u poređenju s prethodnom godinom kada su iznosili oko 80 miliona KM. Prihodi od prodaje učinka povezanim pravnim subjektima bili su u 2013.godini 33,9 miliona.

Iskazani su i poslovni rashodi od 65,2 miliona KM i za oko 16 miliona KM su manji nego 2012.godine. U prošloj godini Rafinerija je samo na dugoročne kredite isplatila čak 2,8 miliona KM. Prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca bio je 570 i manji je u odnosu na 2012. godinu.

Rafinerija ulja u Modriči, kao i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i banjalučki “Nestro petrol“ su u većinskom vlasništvu ruske kompanije “Neftegazinkor”.

U revizorskom izvještaju za 2012. navedeno je da je Rafinerija ulja u Modriči prihvatila i potpisala korporativno solidarno jemstvo radi osiguranja zahtjeva “Vnješekonom banke“ iz Moskve kao zajmodavca po kreditu sklopljenom početkom 2008., kojim je dogovoreno dostavljanje novčanih sredstava do 40 miliona eura većinskom vlasniku, ruskom preduzeću “Neftegaz“.

Revizorska kuća “Deloitte“ Banja Luka skrenula je tada pažnju da je, po osnovu preuzetog korporativnog solidarnog jemstva, Rafinerija ulja time prihvatila bezuvjetnu uplatu bilo kojeg iznosa do visine od 40 miliona eura zajmodavcu i to u slučajevima dospjelih iznosa za uplatu po spomenutom kreditu.

(Fena)