Radovi na izgradnji Centra za autizam nastavljaju se u ovoj godini

0
42

Za završetak radova Centra za autizam, potrebno je još 550 hiljada KM. Vlada Tuzlanskog kantona u Budžetu za 2018. godinu obezbijedila je dodatnih 100 hiljada, a u sufinansiranju izgradnje ovog Centra, pored dosadašnje podrške  Grad Tuzla odlučile su dati i općine u Tuzlanskom kantonu.

„Ono što me raduje jeste da su lokalne zajednice prepoznale važnost ovog projekta. Ministar Jovanović je već u kontaktu sa lokalnim zajednicama, i one su obećale sa svoje strane pomoć u nastavku izgradnje Centra za autizam. U daljem nastavku nam slijedi vjerovatno donošenje zakona o formiranju nove javne ustanove i u tom slučaju očekujem da ćemo do kraja godine i taj projekat završiti i okončati.“ – kazao je Bego Gutić, premijer TK-a.

Prethodna Vlada je izdvojila 300 hiljada KM za izgradnju Centra za autizam. U tom periodu, finanskijski partner u projektu bila je humanitarna organizacija Hilfswerk i tada je urađen posao u budućem dnevnom boravaku za djecu. Iako je saradnja prekinuta, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, ne isključuje mogućnost nastavka saradnje sa ovom organizacijom, ali u pogledu opremanja Centra za autizam.

„Uz njihovu obavezu da obezbijede jedan dio sredstava, pošto nisu obezbijedili novčana sredstva za izgradnju Centra za autizam, Vlada je smatrala da treba raskinuti partnerstvo jer nije ispunjen dio drugog ugovora, odnosno račun o sporazumu. To ne isključuje buduću saradnju sa Hilfswerkom kroz opremanje Centra za autizam.“ – istakao je Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a.

Osim pomenutih finansijskih partnera za nastavak izgradnje Centra za autizam, podršku  je dala i Ambasada Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iako su zadovoljni što će izgradnja biti nastavljena u ovoj godini i što su se u čitav projekat uključili dodatni nivoi vlasti, iz Udruženja roditelja djece – osoba sa autizmom, ističu da podršku Vlade FBiH za sada nisu imali.

„Moram reći da nam jako teško pada to što Vlada Federacije, kao garant ljudskih prava i sloboda i Ministarsko vijeće BiH, nisu pomogli gradnju ovo Centra. Međutim, ostavlja se prostor da to Vlada FBiH ipak ispravi. Upućen je Amandman na izmjene budžeta u kojem je jedan poslanik tražio u finansiranje ove godine u iznosu od 700 hiljada KM.“ – kazao je Meho Sadiković – predsjednik Udruženja roditelja djece – osoba sa autizmom (URDOSA)

Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene zajednice, danas se u svijetu na 100 rođene djece rodi jedno dijete sa autizmom. Podaci o tome koliko djece u Tuzlanskom kantonu boluje od autizma, za sada nisu preciznii, ali se pretpostavlja da je oko 800 djece oboljelo od ove bolesti. Centar za autizam bit će jedinstven, a svoja vrata otvorit će djeci i njihovim roditeljima iz cijele Bosne i Hercegovine.

(RTV Slon)