Radnici u strahu da ostanu bez mašina zaključali hale

0
140

Radnici metalne industrije „Fering” iz Gračanice, koja je za 55 godina postojanja proizvela i prodala blizu 1.500 toranjskih i drugih dizalica, jučer su održali deseti dan štrajka upozorenja u nadi da će im se neko od odgovornih iz Tuzlanskog kantona obratiti.

Nema ni direktora

Direktor „Feringa” Huso Vejzović, koji je u kompaniju došao prije osam mjeseci, više ne dolazi na posao, dok radnici direktorici Tanji Pavlović nisu dali ući na radno mjesto.

Račun firme blokiran je 13 godina, a dokrajčila ga je korumpijska privatizacija tajkuna iz Rusije. Radnici su ljuti na dosadašnje rukovodioce, a najviše su kivni na Rusa Olega Primalova, koji je “Fering” kupio 2008. i tako postao većinski vlasnik s 57 posto udjela. Kada skoro ništa nije ispoštovao iz ugovora, jednostavno je pobjegao.

Razgovor s načelnikom

– Bojeći se da će neko pokrasti mašine i naše gotove proizvode, “Fering” sami čuvamo. Noću dežuraju po četvorica radnika, jer mi više nikome ne vjerujemo. Hale su, za svaki slučaj zaključane. Ove sedmice će nas primiti načelnik Gračanice Nusret Helić, a u petak granski sindikat u Tuzli – kaže Esad Ferhatović, predsjednik Sindikata u “Feringu”.

Svi očekuju pomoć

Uz obespravljene radnike, pomoć od granskih sindikata u TK i od nove vlade u ovom kantonu očekuju i radnici gračaničkih propalih firmi „Grafopak” i „Iplas”.

I njima se, također, duguju veliki iznosi za plaće i neuplaćeni staž.

(Avaz)