Radnici ponovo mirnim putem tražili svoja prava (FOTO/ VIDEO)

0
103

Kao i svake srijede pa tako i ove,obespravljeni  radnici propalih firmi Tuzlanskog kantona ponovo su svoja prava tražili ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva. Ova njihova borba traje već tri  godine.  Njihovi zahtijevi se nisu promijenili. I dalje je u pitanju  pokretanje proizvodnje, procesuiranje učesnika kriminalne privatizacije, zbrinjavanje radnika, isplata njihovih zarađenih plaća te uvezivanje radnog staža.

Jedan od primjera loše privatizacije je tuzlanski „Guming“, gdje radnici 14 godina čekaju na uvezivanje radnog staža i odlazak u penziju.  Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika živiničkog „Konjuha“ mišljenja je da novoj Vladi treba dati šansu da ispuni data obećanjai uvaži zahtjeve radnih ljudi.

„Hoćemo da vjerujemo, al hoćemo i da vidimo rezultate, a rezultat ćemo vidjeti kad vidimo na papiru oni što su obećali da su ispoštovali“, kazao je Trakić.

Radnicima banovićkog Borca 15 godina nije uvezan radni staž, a u pokretanju stečaja vide jedinu nadu za spas od bijede u kojoj sada žive.

Nakon Suda i Tužilaštva radnici su otišli  pred zgradu Skupštine TK gdje im se obratio mandatar Bahrija Umihanić.

U ovim mirnim protestima učestvovali su  radnici “Dite“, “Guminga“, “Polihema“,“Poliolchema“, “Integra inženjeringa“, Hotela “Tuzla“, “Borca Banovići“, “Rudar Investa“ iz Banovića i mnogi drugi.

U nastavku pogledajte video prilog sa današnjih protesta.  Za naš portal govorio je Hrustan Muminović, predsjednik  Štrajkačkog odbora Dite. Pogledajte i poslušajte šta je rekao radnik jedine fabrike za proizvodnju deterdženata u BiH.

(Objektivno.ba)