Radnici Livnice čelika Tuzla stavili katanac i lanac na kapiju preduzeća

Katanac i lanac na kapiji preduzeća koje egzistira od 1950 godine u Tuzli. Lanac za neposlušne, a katanac za članove Nadzornog odbora kojima je istekao mandat još početkom januara ove godine.

No, to ih nije spriječilo da i dalje donose odluke o imenovanjima i vršioca dužnosti direktora, kao i novog direktora koga kako tvrde radnici preko noći žele imenovati. Tome su se usprotivili radnici koji su oformili i Inicijativni odbor kako bi spriječili dalju pljačku nekadašnjeg giganta.

„Imamo mi vršioca dužnosti direktora, gdje su radnici jednoglasni da taj čovjek i ostane, ali kroz pet dana Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva odbija sve kontakte sa nama i kažu da nemaju veze sa ovim“, kazao je Zikrija Đulović – predsjednik Inicijativnog odbora radnika Livnice čelika.

No, Isak Gergić  pomoćnik ministra za industriju ističe da je nakon svega posjetio radnike Livnice čelika Tuzla, te da je sa njima razgovarao.

„Pitao sam ih ko ste vi? Oni su rekli da su Inicijativni odbor i da su na zboru radnika smjenlli sindikat. Hajd dobro ja sam ih saslušao i saslušao njihove zahtjeve“, rekao je Gergić u izjavi za RTV Slon.

CentralnoGrijanje

Radnici su od Gergića zatražili da se očituje po pitanju legalnosti sindikata, Nadzornog odbora kao i vršioca dužnosti direktora Livnice čelika Tuzla.  No kako RTV Slon saznaje u svom odgovoru koji je pripremljen u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Gergić ističe da je Nadzornom odboru istekao mandat te da su nakon 04.januara njihove odluke sve neprovodljive ili neustavne. Iako odgovor nije još uvijek stigao do radnika Livnice čelika Tula, oni za sutra najavljuju proteste ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona koja je zapaljena u demonstracijama.

„Ovom prilikom pozivam sve naše radnike da sutra dođu u 07:00 sati u prostorije fabrike jer ćemo imati sastanak“, ističe Đulović.

Đulović tvrdi da su pojedinci prošli put odustali od protesta jer je neko iz Vlade obećao Livnici 86.000 KM kako bi se odustalo od protesta, međutim on tvrdi da toga više nema i da je došlo vrijeme kada radnici odlučuju.

 

(RTV Slon)