Putin: ZOI obnovile uništenu prirodu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin vidi predstojeće Zimske olimpijske igre u Sočiju kao veliku mogućnost da se poboljša ekološka situacija u regionu.

“Smatramo da je sa našom Olimpijadom povezano i obnavljanje dijela izgubljene prirode”, rekao je Putin, dodajući da se u toj oblasti ekološka situacija popravila četiri puta.

“Postoje pitanja koja se uvijek pojavljuju pri gradnji ovakvog kapaciteta, ali u cjelini, situacija se nije pogoršala, već poboljšala”, rekao je Putin.

Prilikom obilaska Centra za uzgajanje i brigu o persijskim leopardima (Panthera pardus ciscaucasica, Panthera pardus saxicolor) koji se smatraju ugroženom vrstom, ruski predsjednik je u Nacionalnom parku Soči rekao da je u okviru izgradnje novih puteva povećan protok saobraćaja i likvidirani otpadi.

Predsjednik Rusije je dodao da su svi, u poslednje vrijeme izgrađeni putevi i magistrale, “predmet zajedničkog ponosa”. 

Ističući da u svetu nigde ne postoji slično uzgajalište, Putin je rekao da je zbog održavanja Olimpijskih igara dogovoreno da se obnavlja populacija persijskog leoparda, vrste divljih mačaka koje su lovokradice praktično istrebile.

“Odlučili smo da obnovimo populaciju persijskog leoparda zbog Olimpijskih igara. Hajde da kažemo da smo zbog Olimpijskih igara obnovili dio uništene prirode”, rekao je predsjednik Rusije.

CentralnoGrijanje

Putin je Centar podsjetio zajedno sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta i novinarima, pri čemu su obišli kavez u kom se nalazio jedan od četiri leoparda koji žive u Centru.

Funkcionere MOK-a Tomasa Baka i Žan-Kloda Kilija Putin je dovezao terenskim vozilom “Niva”.

Šestomesečnog Groma, kako navodi ruska agencija, ruski predsjednik uspeo je da pomiluje iako je bio razdražljiv zbog brojnih posetilaca i škljocanja“ fotoaparata, zbog čega je ogrebao jednog novinara, a drugog ugrizao za koleno.

“Volim životinje, očigledno ih osećam i privlačimo se”, rekao je Putin, koji je na pitanje novinara da li bi želio da nadjene  imena preostaloj trojici leoparda rekao da je to posao za specijaliste.

Olimpijske igre u Sočiju, koje su Rusiju koštale rekordnih 51 milijardu dolara (tri puta više nego letnje OI u Londonu 2012), počinju 7. februara i traju do 23. februara.

(B92)