Putin poručio Obami: “Biraj – Rusija ili Ukrajina!”

Američki predsjednik Barack Obama pokušao je da u telefonskom razgovoru još jednom izvrši pritisak na predsjednika Rusije Vladimira Putina da povuče vojsku sa ukrajinskog poluostrva Krima, a nakon što su u petak vlasti te oblasti saopštile da će se otcijepiti od Ukrajine i pripojiti Ruskoj Federaciji.

Nakon veoma napetog poziva, ruski lider upozorio je Obamu da ne žrtvuje odnose s njegovom zemljom i da može da bira da li mu je važnija Rusija ili bivša republika SSSR.

Postavljali uslove

Tokom razgovora Obama je iznio uslove diplomatskog rješenja ukrajinske krize, za koje se zalažu i ostali zvaničnici SAD. Prema njegovim odredbama, Rusija bi morala da povuče svoje vojnike u baze na Krimu, dozvoli međunarodnim posmatračima da obezbijede poštovanje prava etničkih Rusa na poluostrvu i pristane na direktne razgovore s članovima novoformirane vlasti u Kijevu. Istovremeno, Obama je naglasio da će preduzeti nove ekonomske sankcije protiv pojedinih Rusa jer su, kako tvrdi, doprinjeli stvaranju krize u Ukrajini.

“Svaki razgovor o budućnosti Ukrajine mora da uključuje legitimnu vladu te zemlje. U 2014. daleko smo od dana kada su granice mogle da se kroje preko glava demokratskih vođa”, istakao je lider SAD.

Međutim, Putin mu je na to hladno odgovorio da bi Amerika, prije svega, trebalo da vodi računa o odnosima sa Rusijom.

CentralnoGrijanje

Ne prihvataju prijetnje

“Naši odnosi ne smiju da se žrtvuju zbog individualnih, iako veoma bitnih, međunarodnih problema”, poručio je Putin. Inače, vijest o otcjepljenju Krima i njegovog pripajanja Rusiji odjeknula je svijetom poput eksplozije. Mnogi su osudili postupak krimskog parlamenta, koji je ozvaničio odvajanje od Ukrajine, nazvavši taj čin nelegitimnim.

Istovremeno, zvaničnici EU naglasili su da ta situacija ne može da se poredi sa onom na Kosovu, kao i da intervencija NATO u južnoj srpskoj pokrajini nije isto što i ruska intervencija na Krimu. Kao odgovor na to zvanična Moskva poručila je da ne prihvata jezik prijetnji i sankcija, a da u slučaju njihove realizacije neće ostati bez odgovora.

Inače, atmosfera na Krimu i juče je bila napeta. Nakon odluke gradskog vijeća u Sevastopolju da se pripoji Rusiji, ukrajinskim vojnicima je naloženo da imaju tri sata da napuste Krim – međutim, čak ni nakon isteka tog roka nije došlo do

(BETA)