Putin naredio veće vojno prisustvo na Arktiku

0
141

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak veće rusko vojno prisustvo na Arktiku nakon što je Kanada pokrenula proceduru proširenja svog suvereniteta u regionu.

– Zahtijevam da se pokloni posebna pažnja raspoređivanju vojnih infrastruktura i jedinica na Arktiku – kazao je Putin na sjednici u ministarstvu odbrane koju je prenosila državna televizija.

– Rusija sve više investira u ovoj regiji budućnosti i treba tu da raspolaže svim polugama kako bi obezbijedila sigurnost i zaštitila svoje nacionalne interese – dodao je predsjednik.

On je kazao da se radi na puštanju u pogon vojnog aerodroma u Tiksiju, polarnoj zoni na sjeveru Jakutije (istočni Sibir) i na izvođenju radova na aerodromu u Severomorsku, na Barencovom moru na sjeverozapadu Rusije.

Kanada je saopćila u ponedjeljak da je predala zahtjev specijaliziranoj komisiji UN-a za proširenje svog suvereniteta na sjevernom geografskom polu, gdje je Rusija već postavila svoju zastavu.

Kanada želi dokazati da “greben Lomonosov” predstavlja izbočeni dio kontinentalnog kanadskog platoa i tako polagati pravo na Sjeverni pol, navodi se u izvještaju vlade koji je u petak dostavljen specijaliziranoj komisiji UN-a.

Na vrhu ovog podmorskog planinskog lanca koji se prostire u Arktičkom okeanu u dužini od 1.800 kilometara, između sibirskih voda i kanadskog otoka Ellesmere, jedna ruska misija je u ljeto 2007. godine postavila rusku zastavu.

U to doba, ova operacija o kojoj su mediji uveliko izvještavali, istakla je rusku premoć na Velikom sjeveru i izazvala gnjev kanadske vlade.

Avaz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here