Pusić: Početak pregovora sa Srbijom dobra vijest za cijelu regiju

Početak pristupnih pregovora EU-a sa Srbijom dobra je vijest i za cijelu regiju, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

“To je odlična i važna vijest ne samo za Srbiju, nego i po mom i hrvatskom dubokom uvjerenju odlična i važna vijest za cijelu regiju”, rekla je novinarima Pusić zamoljena da komentira početak pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji, koji će u utorak biti označen na konferenciji o pristupanju.

“Kako bih pokazala važnost toga, sutra ću osobno sudjelovati na pristupnoj konferenciji”, rekla je Pusić.

U utorak će na međuvladinoj konferenciji o pristupanju bit proglašen početak pristupnih pregovora sa Srbijom, koju će predstavljati premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić.

EU će predstavljati grčko predsjedništvo, povjerenik za proširenje Štefan Fuele, dio zemalja članica bit će predstavljen na ministarskoj razini – Hrvatska, Austrija, Mađarska, dok će većina biti predstavljena na veleposlaničkoj razini.

CentralnoGrijanje

Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora.

Pusić je rekla da nisu ispunjeni uvjeti za povlačenje tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, jer Srbija nije dala podatke o nestalim osobama iz Hrvatske.

“O povlačenju tužbi razgovarala sam barem četiri puta u posljednjih godinu i pol dana s ministrom vanjskih poslova (Ivanom) Mrkićem i potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem. Dogovor je bio da je preduvjet da bi se o tome razgovaralo dostava podataka o nestalima. Nažalost, do toga nije došlo. Dobili smo samo podatke za 13 od 900 i nešto nestalih osoba”, rekla je Pusić.

Dodala je da sada izgleda “vrlo izvjesnim” da ti podaci neće biti osigurani i da će se zato ići na sud.

(Hina)