Pušači ste? Obavezno pročitajte!

0
186

Pedeset godina nakon što je izašlo prvo izvješće o povezanosti pušenja i obolijevanja od raka pluća, naučnici su s pušenjem povezali još nekoliko opasnih bolesti.

Na popis bolesti koje uzrokuje pušenje dodani su i rak jetre te onaj debelog crijeva, stoji u izvješću američkog ureda za javno zdravstvo.

U duhanskom dimu nalazi se na hiljade spojeva od kojih je 69 kancerogeno. Iako je pušenje u 90 posto slučajeva ‘zaslužno’ za rak pluća na udaru kancerogenih spojeva nalaze se i ostali organi. ‘Kancerogeni spojevi apsorbiraju se sistematski. Ne ostaju samo u plućima, kroz krv se prenose do mnogih drugih organa’, kaže Stanton Glantz sa Univerziteta u San Franciscu.

Govoreći o raku debelog crijeva, zloćudne tvorbe najčešće nastaju u žlijezdama i stanicama koje se nalaze unutar tog organa jer kancerogeni spojevi iz duhanskog dima kroz krvotok dolaze do tih stanica i remete njihov normalan rad, prenosi Tportal. Tada od njih mogu nastati polipi pa i tumori. Prema nekim istraživanjima pušači imaju dvostruko veći rizik od obolijevanja od ove bolesti.

Pušenje, kažu stručnjaci u novom izvješću, mogu uzrokovati i rak dojke, a na listi su se našli i dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, erektilna disfunkcija, makularna degeneracija te defekti nepca kod narednih generacija.

(Vijesti.ba)