Prvog marta u Tuzli Dan „D“

0
117

Prvog marta 1992. godine većina Bosanaca i Hercegovaca glasala je za demokratsku i nezavisnuBosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. No, nezadovoljstvo građana na nedavnim demonstracijama najbolje je pokazalo koliko je zapravo naša zemlja zaista takva.

Taj dan danas se ne može slaviti kao praznik, ističu članovi Udruženja mladih „Velika djeca“ Tuzla, te dodaju da se vrše pripreme za Dan „D“. Riječ je o danu kada se pozivaju svi Bosanci i Hercegovci širom svijeta da se izjasne da li žele postojeću vlast u zemlji ili ne.

„ Prvog marta pred Kantonalnom vladom će biti postavljena bina, biće postavljen razglas. Nezaposleni, radnici, svako će imati pravo da izađe javno i da kaže. Pozivamo sve javne ličnosti, pozivamo sve grupe“, ističe Almir Arnaut, predsjednik Udruženja mladih „Velika djeca“ Tuzla.

Udruženju „Velika djeca“ podršku pruža i Samir Kešetović, Bosanac koji radi u Radničkom parlamentu u Austriji, a koji je poznat po tome što je svojom upornošću promijenio Porodični zakon u toj zemlji, te na taj način proglašen i ocem godine. Upoređujući situaciju u Austriji, Kešetović dodaje da, za razliku od naše zemlje, kada je u pitanju imenovanje određene osobe na vlast, u ovoj Evropskoj zemlji  nije bitno koliko neko ima titula, koju školu je završio i slično, nego je najvažnije koliko je ta osoba sposobna za rad.

„Ne može biti država u kojoj imaš mercedesa pred kućom, vilu, sam sebe osiguravaš, imaš zaposleno 30 radnika na crno. Od toga ne može postati država“, kaže Samir Kešetović, Radnički parlament u Austriji.

Jedini način za rješavanje krize je sankcionisanje onih koji su već 20 godina radili protiv zakona, dodaje Kešetović.

„ Kraj je nacionalizma i nepotizma u BiH, a kraj je i korupciji i kriminalu. Trenutno je to ristrikcija, a od naroda zavisi hoće li ići dalje“, dodaje Arnaut.

Traženje odgovornosti za pripadnike policije koji su, kako kažu, prekomjerno upotrijebili silu, još uvijek je jedan od prioriteta. Naime, kako dodaju iz Udruženja, tokom demonstracija narušena su, ionako godinama ugrožavana prava građana, a jedan od primjera je iNusret Hodžić, mladić koji je, kako ističe, pretučen od strane tri pripadnika Specijalne jedinice.

„ Gdje su me odveli u policijski autobus i bio sam zatvoren pola sata, nisu mi odmah dali prvu pomoć“, kazao je Nusret Hodžić.

Nakon toga Hodžića su, kako kaže, isti policajci odvezli u UKC Tuzla radi saniranja povreda, a s obzirom da ovaj mladić nema ostvareno pravo na liječenje, nedavno mu je ispostavljen i račun. Ovaj, ali i mnogi drugi slučajevi, ne smiju se zaboraviti, kaže Almir Arnaut, te podsjeća da su 01. marta ispred zgrade Sodaso svi pozvani da konačno promijene sadašnjost i svojoj djeci obezbijede bolju budućnost.

(RTV Slon)