Prvi snimci iz Albanije: Ima mrtvih, najmanje 150 osoba povrijeđeno, oštećene i urušene građevine

RSD Sloboda

Jak zemljotres koji je nešto prije 4 sata potresao Albaniju, a osjetio se snažno i u Bosni i Hercegovini, načinio je značajnu štetu u Draču, Tirani i drugim gradovima.

Na Twitteru i u albanskim medijima je objavljeno više fotografija i snimaka koji pokazuju oštećene zgrade i urušene objekte. Jedna osoba je poginula u gradu Kurbin nakon što je skočila kroz prozor zgrade, saopštilo je ministarstvo odbrane.

RMU Banovići

Prema prvim informacijama, najmanje 150 ljudi je povrijeđeno.

Lokalni mediji javljaju da je nekoliko osoba zarobljeno u oštećenim zgradama, više djelova Drača je bez struje, a zvaničnici su rekli da je u Tirani nekoliko osoba prevezeno u bolnicu.

Jačina zemljotresa je iznosila 6.4 stepen po Rihterovoj skali. Epicentar je bio kod Drača, na oko 120 kilometara od Podgorice i na oko 70 kilometara od Ulcinja.

Zemljotres te snage može izazvati štetu u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra.

Prema preliminarnim podacima Zavoda za seizmologiju, žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 12 km.

– Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u tri sata i 54 minuta registrirao je razoran zemljotres, sa epicentrom 12 km jugoistocno od Drača. Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 6.1 stepen Rihterove skale – navode iz Zavoda, prenose “Vijesti“.

(Vijesti.me)