Prva grupa hadžija kreće danas na put!

Prva grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine danas će krenuti put Meke i Medine letom sa Sarajevskog aerodroma. U ovoj grupi nalaze se hadžije s područja Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva te jedan dio hadžija s područja Sarajevskog muftijstva, javlja MINA.

Okupljanje hadžija iz ove grupe biće upriličeno danas u džamiji „Kralj Fahd“ u Sarajevu, gdje će biti proučena zajednička ikrar dova, nakon koje će se hadžije uputiti prema Sarajevskom aerodromu.

Ostale hadžije iz BiH će put svetih mjesta krenuti letovima 21. septembra (dva leta), 22. (jedan let) te 23. septembra (dva leta).

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž putuje 1.411 hadžija, od kojih 1.225 hadžija putuje u organizaciji Ureda Rijaseta za hadž, dok 186 hadžija putuje u organizaciji jedne turističke agencije iz Zenice.

Kao i prethodne godine zbog loše sigurnosne situacije u Siriji, hadžije u organizaciji Ureda za hadž putovat će samo avionom.

CentralnoGrijanje

Kada je riječ o hadžijama koje putuju preko agencije, one su ispraćene iz Zenice.

Oni će autobusima putovati do Turske, zatim će  avionom letjeti do Jordana odakle će put ponovo nastaviti autobusima prema Medini, gdje je dolazak planiran 22. septembra.

Termini povratka hadžija bit će naknadno objavljeni.

Povratak u Bosnu i Hercegovinu je planiran za 12. oktobar.

(FENA)