Protest građana Tuzle na Kapiji zbog najavljenog oslobađanja Novaka Đukića

0
75

U organizaciji Omladinskog pokreta “Revolt” iz Tuzle, nekoliko stotina građana okupilo se u ponedjeljak na tuzlanskoj Kapiji, mjestu gdje je prije 19 godina ubijen 71, a ranjeno više od 120 građana Tuzle.

Ovo simbolično okupljanje izraz je protesta naspram najavljenog oslobađanja Novaka Đukića, koji je upravo za zločin na tuzlanskoj Kapiji osuđen na 25 godina zatvora.

I sama najava oslobađanja generala Novaka Đukića, kome je na suđenju utvrđena odgovornost za najužasniji zločin u modernoj historiji Tuzle, izazvala je ogorčenje među građanima ovog grada i isprovocirala večerašnje okupljanje nekoliko stotina građana kao čin protivljenja takvoj odluci.

– Smatram da je ovo jedna velika sramota za Sud i Tužilaštvo. Za nas žrtve nema nikakve, apsolutno nikakve satisfakcije. Smatram da koliko god su krivi sud i sudije, da su toliko krive i stranke, koje uopšte se ne brinu o nama civilnim žrtvama rata – kazao je Adnan Pirić, žrtva sa tuzlanske Kapije.

– Mislim da previše šutimo oko nekih stvari, jer evo ovo je pokazatelj da se uvijek ratni zločinci stavljaju ispred žrtava i njihovih porodica, a mislim da se to ne bi trebalo dešavati – smatra Nina Zupan, aktivistkinja OP “Revolt” Tuzla.

Građani, uglavnom mladi, odali su poštu žrtvama sa Kapije paljenjem svijeća ispred memorijalnog obilježja poginulim 25. maja 1995. godine. Najavu puštanja Novaka Đukića na slobodu osudile su danas i porodice poginulih sa tuzlanske Kapije, a Općinsko vijeće Tuzla održaće danas vanrednu sjednicu ovim povodom.

(avaz.ba/ Foto:Avaz)