Proteini za izgradnju mišićne mase povećavaju rizik od raka testisa

Svijet sporta neprestano se bori kako bi sportaše uvjerio da ne posežu za dodatnim supstancama, no sada se pojavio možda i najučinkovitiji razlog koji bi ih doista mogao uvjeriti.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Cancer profesor Tongzhang Zheng sa Sveučilišta Brown navodi kako je uočena povezanost između korištenja proteina za izgradnju mišićne mase i raka testisa piše IFLScience, piše Source.

Ono što posebno čudi Zhenga jest činjenica da nijedna epidemiološka studija dosad nije ispitivala ovu pojavu, a istraživanje je provedeno kontrolnom studijom slučaja. To znači da, umjesto da je tražio velik broj ljudi koji koriste takve proteinske dodatke i čekao da vidi koliko njih će razviti taj oblik raka, Zheng je otišao u drugom smjeru. Pronašao je 356 muškaraca koji se već liječe od raka testisa u Connecticutu i Massachusettsu te ih usporedio s 513 ispitanika slične dobi, podrijetla i načina života.

Zheng je utvrdio da korisnici takvih supstanci imaju do 1,65 puta veće izglede za dobivanje raka testisa od onih koji ne koriste te dodatke. „Ako ste ih koristili u ranijoj dobi,  duže vremena ili ako ste pak koristili različite tipove dodataka, imate veći rizik za oboljenje”, rekao je Zheng. Rizik se više nego udvostručio kod onih koji su dodatke počeli uzimati prije navršene 25. godine, jednako kao i kod onih koji su ih uzimali više od tri godine te onih koji su uzimali različite vrste.

Istraživanje je provedeno na dodacima kao što su kreatin i androstendion, no utvrđivanje jesu li pojedini dodaci štetniji od drugih zahtijeva provođenje mnogo veće studije.