Prosjačenje i radna eksploatacija djece moraju biti zaustavljeni!

Godinama smo svjedoci prosjačenja djece na ulicama Tuzle i njihovog iskorištavanja u svrhu zarade pojedinaca ili organzovanih grupa. Na ideju Udruženja „Zemlja djece“, Općina Tuzla uključila se u realizaciju projekta osnivanja Prihvatne stanice za djecu kroz koju će po nasavremenijim scijalnim standardima biti tretiran jedan od gorućih problema kulture življenja u Tuzli.

Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Centar za socijalni rad Tuzla i Udruženje „Zemlja djece“ iz Tuzle aktivno rade na projektu čiji je cilj osnivanje Prihvatne stanice u Tuzli za djecu uključenu u život i rad na ulici. Na ovaj nači želi se stati u kraj prosjačenju i eksploataciji djece čija su osnovna životna prava ugrožena i koja su žrtve prosjačke eksploatacije i općenito, žrtve teške socijalne situacije. Finansijaksa sredstva obezbijedili su individualni donator iz Belgije i Općina Tuzla.

„Cilj nam je djecu koju svakodnevno vidimo da rade na ulici, da ih na neki način zbrinemo u prihvatnu stanicu, obezbijedimo dva scijalna radnika koja će se baviti ovom problematikom isfinansiramo to iz ova dva izvora i ovaj višegodišnji problem započneo rješavati“, izjavio je Vedran Lakić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Općine Tuzla.

Svi uključeni u ovaj projekat znaju da je pred njima težak zadatak, zbog čega očekuju i pomoć MUP-a TK i Kantonalnog tuilaštva u suočavanju sa onima koji zarađuju na eksploataciji djece. Nesumnjivo je da bi se u riješavanje ovog problema morala uključiti i romska udruženja.

CentralnoGrijanje

„Trenutno smo u fazi pripremanja sporazuma između ovih institucija koje su uključene u realizaciju ovih projekata i očekujem da ćemou narednih desetak dana i to završiti i na taj način početi sa realizacijom ovog projekta“, kazao je Lakić.

Problem prosjačenja djece na ulicama i njihovo iskorištavanje prisutni su već godinama, ali dosad nije bilo valjanog sistema rješavanja ove problematike. Tek sa projektom Udruženja „Zemlja djece“  kojim se sistemski obuhvata ova socijalna problematika, postoji realna mogućnost da se zbrinu i socijalno tretiraju djeca zatočena u prosjačenju, radnoj eksploataciji i drugim vidovima zloupotrebe na ulici. Očekuje se da će projekat naići na na dobravanje građana Tuzle i kompletne društvene i političke javnosti.

 (RTV Slon)