Propao unosni posao s tartufima u BiH

ZEMLJIŠTE U BIH NAVODNO NE ODGOVARA UZGOJU NAJSKUPLJE GLJIVE

Kada je, u junu prošle godine, predstavništvo londonske kompanije “Green Laboratories” objavilo da će poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini koji budu zadovoljavali uvjete besplatno biti podijeljeno milion sadnica lijeske u čijem se korijenu nalazi sjeme najskuplje gljive na svijetu tartufa, ova firma zatrpana je prijavama iz svih dijelova naše zemlje.

No, sada se ispostavlja da od tog posla nema ništa. Potencijalne uzgajivače najviše je privukla moguća astronomska zarada, od skoro 16.500 eura godišnje za stotinu sadnica na parceli od jednog dunuma, te čak 27.500 eura nakon desetak godina.

Podjela sadnica trebala je početi ujesen prošle godine, ali do danas niko nije dobio nijednu lijesku. Na desetine privrednika uložile su po 50 maraka u analizu zemljišta, ali su dobili razočaravajuće vijesti – kiselog je sastava i nije pogodno za uzgoj tartufa!

CentralnoGrijanje

– Kompanija iz Londona još nije zvanično otkazala projekt, ali nismo dobili nikakav novac niti garancije za njegov nastavak. Ne dobivamo novac ni za zakup prostorija u Banjoj Luci ni za rad predstavništva – kaže Senka Gatarić, direktorica banjalučkog predstavništva “Green Laboratoriesa”.

 Analiza košta 50 KM 

Gatarić naglašava da su zainteresirani 50 KM koje su dali za analizu zemljišta svakako morali platiti da bi znali njegov kvalitet te da sada mogu planirati sadnju nečega drugog.

(Avaz)