Promocija knjige “Imidž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini˝

0
472

U Plavoj Sali BKC Tuzla u četvrtak, 20.03.2014. godine u 19,00 sati biće promovisana knjiga “Imidž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini” autora dr. sc. Emira Džambegovića. Promociju organizuje Muftijstvo tuzlansko, a knjigu će predstaviti dr. Adnan Jahić (Filozofski fakultet u Tuzli), Ahmed ef. Hatunić (Behrambegova medresa u Tuzli) i autor, dok će mr. Midhat Čaušević biti moderator.

Knjiga predstavlja najinteresantnije dijelove doktorata pod nazivom “Kreiranje imidža Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini” odbranjenog na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu prije nešto više od godinu dana. Riječ je o prvom radu koji se bavi imidžom religijske zajednice na znanstveno utemeljen način. Rezultat je to obimnog istraživanja kojeg čini anketa sprovedena u cijeloj BiH na uzorku od 1.000, kojom su ispitivani stavovi građana o njihovoj percepciji različitih aspekata imidža IZ u BiH. Također, sprovedena je i analiza printanih medija u BiH u periodu od 01. sepetembra 2008. do 28. februara 2009., kao i naučni intervjui sa vođama javnog mnijenja, poznatim intelektualcima i javnim djelatnicima svih nacija i vjera o tome kako oni doživljavaju IZ u BiH.

Knjiga je izašla u januaru 2014. godine u izdanju izdavačkog centra Islamske zajednice “El-Kalem” u Sarajevu. Njena redovna cijena u prodaji je 15 km, a samo na promociji biće dostupna po cijeni od 10 km.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju promociji knjige i svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

O radu iz kojeg je nastala knjiga – dr. Besim Spahić:

Interesantno je da je samo istraživanje prije četiri godine izazvalo izuzetnu pažnju medija, a anketiranje je isprva u medijima proglašeno širenjem islamofobije i političkom propagandom, mada nikome nije bilo jasno u čiju korist. Evo snimka gostovanja autora kod Senada Hadžifejzovića na FaceTV 14.09.2010.

Izvodi iz recenzije:

„Istraživanje Emira Džambegovića na temu “Kreiranje imidža Islamske zajednice Bosne i Hercegovine“ ima uistinu obilježje pionirskog poduvata. Posebno ako se ima u vidu da se izučavanjem imidža jedne religijske zajednice komunikološka nauka u svijetu, pa ni u Evropi, do sada nije bavila  Naročito je značajno to što je tema rada bila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, kao najstarija i, po mnogima, najznačajnija institucija bosanskohercegovačkih muslimana. Zato možemo utvrditi da je on u ovom radu, proizašlom iz dijela njegovog doktorata na pomenutu temu, dao značajan doprinos razvoju izučavanja imidža kao naučno relevantne teme, i to u kontekstu postojeće prakse i mogućnosti njenog medijskog i komunikacijskog kreiranja.“

(dr. Šemso Tucaković)

„Mladi autor iz Tuzle, doktor komunikologije Emir Džambegović, u gusto koncipiranom istraživačkom naumu  i nadasve empirijski utemeljenom istraživanju i potom  sročenom rukopisu propituje Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini na moderan način, komunikološki, mediološki i komunikacijski. (…) Knjiga tretira rekla bih sve ‘pomodne’ teme današnjeg vremena, počev od ženskog pitanja, selefizma, terorizma, socijalnog aktivizma, nevladinih udruga, mladih, kadrovskih mjerila, lustracije, intelektualizma i samjerava njihovo pozicioniranje  unutar i izvan IZ-a, te sam odnosa IZ prema svima. Zaključci su manje-više očekivani, barem za bolje ponavaoce prilika unutar IZ u BiH, da IZ treba više biti misionarska, a manje akademska i politička. Autor je pod značajnim utjecajem zapadnih autora i moglo bi se kazati da idealizira okcidentalni pojam ljudskih prava, što je prema njegovom obrazovnom backgroundu i logično.“

(dr. Fahira Fejzić-Čengić)