Promocija filma “30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope Jedinstvo Aide“ u srijedu

RSD Sloboda

Četiri boda razlike bila su dovoljna da košarkašice Jedinstva Aide 22. marta 1989. godine postanu prvakinje Evrope. Ove godine raznim aktivnostima obilježeno je 30 godina od kako su košarkašice u Firenci pobijedile Primiđi rezultatom 74:70 i izborile ovu titulu koja ni dan danas nije zaboravljena. Svjedočanstvo o ovom historijskom rezultatu sadržaj je dokumentarnog filma „30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope“ koji će biti promovisan u srijedu u 19 sati u BKC-u u Tuzli.

Posljednjih desetak godin taj je rezultat bio potpuno zaboravljen. Onda smo ga uspjeli oživjeti za obilježavanje 20 godina i naravno narednih desetak godina su bile aktivnosti koje su podrazumijevale sjećanje na taj veliki rezultat, a kruna svega toga je izrada filma koji će ostati trajna kategorija i vječno će ostati zabilježeno da su te djevojke napravile rezultat koji će definitivno biti neponovljiv kada su ekipe u pitanju mislim da moja i ove naredne generacije to neće dočekati” – naglasio je Ibrahim Kozlić, režiser filma.

RMU Banovići

Kapiten legendarne generacije košarkašica te 89. godine bila je Mara Lakić Brčaninović, koja se danas sa sjajem u očima prisjeća te utakmice i svih momenata pobjede. Istakla je da je premijera filma najviše namijenjena građanima Tuzle, prvenstveno omladini kojoj ove djevojke trebaju biti uzor.

“Film svakako sadrži dokumentarnog. Stvari koje su se dešavale u vrijeme kada smo bile prvakinje Evrope, svih ljudi koj isu prošli kroz Jedinstvo, svih igračica, ttrenera i svih ostalih ljudi” – kazala je Mara Lakić Brčaninović, direktorica ŽKK Jedinstvo Dženex Tuzla.

Premijera filma održat će se u srijedu u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli, a očekuje se dolazak mladih sportista iz tuzlanskih klubova te ljubitelja sporta i građana koji će kroz ovaj film osjetiti čar pobjede i čar titule prvaka Evrope.

(RTV Slon)