Proizvodnja mlijeka pod lupom inspektora

Delegacija Kancelarije EU za hranu i veterinarstvo (FVO) stigla je u BiH, gdje će narednih dana provjeravati ispunjenost uslova za izvoz mlijeka iz BiH u zemlje Unije.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno je da će inspektori FVO, u sklopu ove posjete, kontrolisati cijeli proizvodni lanac, uključujući i objekte i farme kandidovane za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Riječ je o zvaničnoj posjeti FVO-a, koja će trajati do 31. januara, i čija je svrha da se procijene i vrednuju kontrole od strane nadležnih institucija u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u zemlje EU”, saopšteno je iz Ministarstva.

Već juče u Kancelariji za veterinarstvo BiH održan je sastanak sa delegacijom FVO kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija u BiH.

CentralnoGrijanje

Protokol o uspostavljanju komandnog lanca, kojim se zadovoljavaju uslovi za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda porijeklom iz BiH u EU, potpisan je ranije između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te entitetskih ministarstava poljoprivrede. Rezultat tih aktivnosti je ova posjeta FVO inspektora.

“Ukoliko ocjena sistema bude pozitivna, kako očekujemo, kandidovani i odobreni objekti biće stavljeni na listu odobrenih objekata za izvoz u zemlje EU”, istakli su iz Ministarstva.

Poljoprivrednici su ranije izrazili nadu da će dobiti zeleno svjetlo za izvoz mlijeka.

(RTV Slon)