Proizvođači mlijeka su na koljenima!

0
215

Na području Tuzlanskog kantona postoji preko stotinu mljekara. Svima njima uglavnom je to jedini izvor prihoda, a u posljednje vrijeme nalaze se u sve težoj situaciji.

Nakon elementarnih nepogoda, još uvijek pokušavaju sanirati nastale štete, a mnogi od njih, zbog nedostatka novčanih sredstava, čak i odustaju od ove poljoprivredne grane, javlja RTV Slon.

Jasmin Majdančić iz Kalesije već godinama se bavi mljekarstvom. Jedini je to izvor prihoda ove porodice, a u svom vlasništvu imaju 20 grla stoke. Mjesečno prerade oko šest hiljada mlijeka, odnosno oko 200 litara dnevno. Nekada se od poljoprivrede moglo solidno živjeti, obezbijediti krov nad glavom i slično, što tvrdi i ovaj dugogodišnji poljoprivrednik. No situacija se danas drastično promijenila.

 „Danas je samo životarenje, ništa drugo. Samo goli opstanak, što se kaže. Ništa drugo znači“, kaže  Jasmin Majdančić, mljekar.

U sličnoj situaciji je i porodica Ismeta Herića. Neredovna isplata poticaja, sve veći troškovi, dovode ovu kategoriju stanovništva do ruba egzistencije.

 „Sami znate kakva je bila prošla godina. Koje su to bile kiše, koja su to bila presijavanja dva, tri puta“, napominje Ismet Herić, mljekar.

Posljedice prošlogodišnjih prirodnih nepogoda, koje su uništile veći dio poljoprivrednih usjeva, i danas se osjete. Dugovanja za poticaje do danas nisu isplaćena, a novca za dalje radove u kućnim budžetima poljoprivrednika nema.

 „Mi da bi ušli u pripremu zemljišta za narednu proljetnu sjetvu, moramo izdvojiti po jedno grlo. Tako sam i ja izdvojio jedno grlo, prodao, kako bi išao u pripremu zemljišta za narednu proljetnu sjetvu“, ističe Sadik Imamović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Agroinkubator“ Kalesija.

Iz resornog ministarstva najavljeno je da bi uplata dugovanja iz 2013. godine mogla biti izvršena polovinom ovog mjeseca, što je ohrabrujuća informacija za ovu populaciju.

 „Tako da će u ovom vremenskom periodu, kada se vrši nabavka za proljetnu sjetvu, itekako dobro doći“, kazao je Samid Šarac, ministar poljoprivrede u Vladi TK.

Proizvođači mlijeka , prepušteni sami sebi,  trenutno se suočavaju sa ogromnim problemima te su, po svemu sudeći, na koljenima!