Proizvedeno super-staklo, jače 200 puta od standardnog

0
154

Inspirisani čvrstinom ljuštura mekušaca, sačinjenih od lomljivih minerala, grupa kanadskih inženjera napravila je staklo koje je 200 puta jače od standardnog.

Tim naučnika sa Univerziteta Mekgil u Montrealu započeo je svoje istraživanje proučavanjem prirodnih materijala, kao što su ljušture mekušaca, kosti i nokti koji su nevjerovatno savitljivi i elastični iako su sačinjeni od lomljivih minerala, piše Blic.

Kako prenosi AFP, tajna ove njihove osobine leži u tome što su minerali međusobno povezani u jednu širu, čvršću jedinicu.

Savitljivost ljušture ogleda se u tome što je ona prošarana sićušnim brazdama koje savršeno reaguju na spoljni pritisak.

Primjera radi, sjajni, unutrašnji dio školjke pojedinih mekušaca, poznatiji kao sedef, čvršći je oko 3.000 puta od minerala od kojih je sačinjen.

“Napraviti čvršći materijal utiskivanjem brazdi u njega može djelovati kontraproduktivno. Ali, to je izgleda univerzalna i moćna strategija koju primjenjuju prirodni materijali”, ističe se u studiji.

Na osovu onog što su naučili posmatranjem raznih ljuštura, kanadski stručnjaci su 3D laserom utisnuli mikroskopske pukotine u staklene površine i zatim ih napunili polimerom.

Tako “ojačano” staklo ne samo da je bilo 200 puta čvrše od standardnog, već je efikasnije apsorbovalo udarce.

“Predmet od standardnog stakla bi se polomilo ili raspuklo pri padu, dok bi se posuda od izbrazdanog stakla malo deformisala, ali ne bi pukla”, naveo je koautor studije Fransoa Bartela.

Izbrazdano staklo može da se “rastegne” skoro pet odsto prije nego što se rasprsne, dok elastičnost standardnog stakla iznosi svega 0,1 odsto.

Kanadski naučnici tvrde da bi jače staklo moglo da se primjenjuje u proizvodnji prozora otpornih na metke, naočala i ekrana mobilnih telefona.

(Vijesti.ba)