Profesori Univerziteta u Tuzli tužili vladu TK

0
220

Naknade isplaćuju po stranačkoj pripadnosti?!

Desetak profesora Univerziteta u Tuzli tužilo je Vladu Tuzlanskog kantona (SDP, SBiH, HDZ BiH) jer im nije isplatila naknade za prekovremeni rad koji se odnosi na predavanja vanrednim studentima na dodiplomskom i master studiju, kao ni za rad u raznim komisijama, saznaje „Dnevni avaz“.

Krše zakon

Redovni profesor dr. Adib Đozić u izjavi za „Dnevni avaz“ tvrdi da Vlada nije isplatila profesorima zarađeni novac za više od dvije posljednje godine, iako su studenti kojima su predavali uplatili novac za svoj studij. On kaže da je „došlo vrijeme da se tužbama branim dignitet Univerziteta i profesora“.

– Neće profesori umrijeti bez tog novca, ali ovo je slika poniženja akademske zajednice. Novac koji su vanredni studenti na dodiplomskom i studenti master studija uplatili na trezor, Vlada je, očito, potrošila u druge svrhe. Ustvari, novcem koji je zaradio Univerzitet podmiruju se druge obaveze Vlade. Sve što je zakon predvidio mi smo uredno ispoštovali i na vrijeme dostavili Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, ali tamo neko svjesno krši zakon. Akademski, uljudno smo razgovarali sa svima, ali to ne pomaže – ističe  prof. Đozić.

Zvanični podaci

Kap je, kaže Đozić, prelila čašu onog trenutka kada su saznali da je Vlada, ipak, isplatila naknade za prekovremeni rad, i to, uglavnom, funkcionerima, članovima i simpatizerima SDP-a, kao i pojedinim njihovim suprugama.

Ističe da će, čim dobiju zvanične podatke, informacije o „partijskim isplatama“ iznijeti u javnost.

Prekovremeni rad

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Adem Šehidić (SDP) u izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da ne zna za tužbe profesora Univerziteta u Tuzli, premda zna da im Vlada duguje novac zarađen po osnovu prekovremenog rada i rada u komisijama te da su isplate u nadležnosti Ministarstva finansija.

Ne vjeruje, dodaje, da se „bilo kakve isplate vrše po stranačkoj pripadnosti podnosilaca zahtjeva“.

(avaz.ba / Foto: Avaz)