PROFESOR DR. ESAD DURAKOVIĆ: Cijeli islamski svijet je u plamenu, pred uništenjem, a glavni krivac je njegova ulema

Profesor dr. Esad Duraković, kojeg sarajevski list “Avaz” naziva jednim od najvećih bošnjačkih intelektualaca, dao je sarajevskom listu zanimljivo pojašnjenje onog što se trenutno događa u islamskom svijetu, prenosi Hrvatski Medijski Servis (HMS).

Dr. Duraković koji je profesor arapske književnosti, član sarajevske Akademije znanosti i umjetnosti BiH, član Arapske akademije znanosti u Damasku, član Arapske akademije znanosti u Kairu, kaže kako ono što nazivamo islamskim svijetom (sada ne postoji Ummet kao zajednica u čvrstome jedinstvu) je u dramatičnoj situaciji, gotovo pred samouništenjem.

-Cijeli tzv. islamski svijet danas je u plamenu, u totalnoj destrukciji. Djelomično je to posljedica judeokršćanskog ili zapadnjačkog antagoniziranja prema islamskom svijetu (koji sa svoje strane odgovara radikalnom reakcijom talibanskoga tipa), ali je to posljedica još većim dijelom nesposobnosti islamskoga svijeta da u sebi samome, u tradiciji i odnosu prema modernitetu, pronađe spasonosno rješenje te da mirno, s mnogo samopouzdanja, solidarnosti, uzajamnog razumijevanja, što je inherentno pojmu Ummeta, ali i s razumijevanjem nužne raznolikosti svijeta, kroči u budućnost, smtra dr Duraković.

Dr Duraković među glavne vinovnike stanja u kome se nalazi islamski svijet ubraja njegovu ulemu, (Ulema je arapski izraz za poznavatelje Islama. Među muslimanima označava priznate, autoritativne osobe u teologiji, op hms),što izgleda, zaista, paradoksalnim, jer bi ulema, po prirodi stvari, morala voditi taj svijet naprijed a ne u konflikte.

-Naime, ulema je Poslanika, a. s., i prvu generaciju muslimana, ili prve dvije generacije, odredila kao limitirajući faktor, kao non plus ultra, pa se njihove riječi i njihovi postupci (a to je 7. ili 8. stoljeće!) utvrđuju kao apsolutne, posvećene norme, a to je zastrašujući izvor konzervativizma, ili zaostalosti.

To je pogrešno shvaćanje i ajeta u kome se Poslanik, a. s., određuje kao „uzor prekrasni”. Da skratim, stalno govorim o tome kako je pojam „uzora” dinamička, a ne statička kategorija, odnosno da bi današnji muslimani morali biti avangardni u svome vremenu onako kako su Poslanik, a. s., i njegovi prvi sljedbenici bili avangardni u svome vremenu. Jedino to je pravilno razumijevanje Poslanika, a. s. i ashaba kao uzora, a ulema to nije shvatila, kaže dr Duraković te dodaje:.

CentralnoGrijanje

Ukratko, na Bliskom istoku svjedočimo prekrajanju država, „preuređenju” cijele regije. Sve to događa se u kontekstu realiziranja interesa cionističke politike Izraela, a uz podršku SAD koje bezuvjetno podržavaju Izrael, i uz muk europskih političkih režima koji se ne smiju suprotstaviti onome što se zbiva tamo.

Sirija je zadugo vojnički neutralizirana i politički uništena; Irak je, također, razoren i upravo se sada tamo priprema teren za njegovo čerečenje i stvaranje novih država; u Egiptu je vojnim pučem instaliran podanički režim prema cionizmu; koliko vidim – priprema se nova vanjska intervencija u Libiji, i ne bi me iznenadilo da egzekutor bude upravo Egipat, pod izgovorom za vlastitu sigurnost… Sve je tamo u plamenu, i sam Bog zna kako će se to završiti.

E, ali tu su muslimani upali u zamku, jer su ušli u tako krvave međusobne sukobe u kakvima nikada nisu bili tijekom povijesti. O tome svjedoče i odlasci na tamošnja bojišta naših ljudi, Kosovara i dr. S mnoštva aspekata, to je potpuno pogrešno, bez obzira na to kojem se ratničkom taboru priklanjaju naši ljudi u ratovima na Bliskom istoku, kao što su tragični i sami međumuslimanski sukobi u toj regiji, kaže dr Duraković za sarajevski Avaz.
 
Dr. Duraković, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, u intervju Dnevnom avazu, govorio je i o BiH, koju je nazvao “nemogućim monstruoznim konstruktom”

-BiH je međunarodni konstrukt kakav ne postoji u svijetu: ona je napravljena tako da naprosto ne može izaći iz začaranog kruga. Na jednoj strani imamo entitet koji i službenim nazivom (Republika) ima atribut države. Na drugoj strani, u istoj tvorevini, imamo Federaciju koja po sebi označava više entiteta s značajnim državnim ingerencijama. To je monstruozan, nemoguć konstrukt.

Zato je jedino rješenje za izlazak BiH iz ćorsokaka da se donese kvalitetan, funkcionalan ustav, jer je ovo zemlja koja – kao nijedna u svijetu – već nepunih dvadeset godina nema čak ni ustav već samo Mirovni sporazum. Bez toga fundamenta, nije moguće ništa kvalitetno i makar relativno trajno riješiti. Svi naši izbori stoga su uzaludna vrtnja ukrug…, izjavio je dr Duraković za sarajevski avaz.

(HMS)