Prisjetimo se slavne grupe “Zana”

0
291

Zana je pop sastav iz Beograda, Srbije, a bio je uspješan tijekom 1980-ih u bivšoj Jugoslaviji. Grupu danas čine pjevačica Jelena Galonić i klavijaturista Zoran Živanović

Zanu su u Beogradu 1980. osnovali klavijaturista Zoran Živanović i gitarista Radovan Jovićević. Grupa je dobila ime po svojoj prvoj i najpopularnijoj pjevačici, Albanki Zani Nimani.

Grupa je objavila nekoliko pjesama prije svojeg prvog albuma „Loše vesti uz rege za pivsku flašu“ koju je izdao Jugoton 1981. Tijekom ovog kraćeg i manje poznatog početnog razdoblja, Zana je bila nova grupa. Njihove pjesme su se nalazile nakompilacijama „Svi marš na ples!“ i „Vrući dani i vrele noći“.

Grupa, a posebno Zana Nimani su postigli popularnost širom bivše Jugoslavije sa drugim albumom „Dodirni mi kolena“ koji su izdali za Jugoton 1982. godine. Ovim albumom grupa se prebacila na pop vrstu glazbe. Međutim, izvjesni tragovi njihove prethodne faze su bili očigledni i na ovoj ploči. Album je snimljen u Švedskoj između 20. svibnja i 25. lipnja 1982., a sastav su činili: pjevačica Zana Nimani, klavijaturista Zoran Živanović, gitaristi Radovan Jovićević i Igor Jovanović, basista i prateći vokal Bogdan Dragović i bubnjar Pavle Nikolić.

1983. godine su objavili treći album „Natrag na voz“, na kojem se nalazile pjesme „Majstor za poljupce“ i balada „Jabuke i vino“, duet Zane Nimani i bivšeg člana Bijelog dugmetaŽeljka Bebeka.

Zana Nimani je 1985. napustila grupu i započela uspješnu solo karijeru. 1986. godine je objavila solo album „Noćas pevam samo tebi“.

Unatoč Zaninom odlasku, grupa je nastavila sa radom pod istim imenom, ali sa novom pjevačicom Natašom Gajović (1985.-1988.), koja je pjevala na albumima „Crvene lale“ (PGP RTB 1985.), „Otkinimo noćas zajedno“ (PGP RTB 1987.) i „Vlak“ (Diskoton 1987.) sa gostima kao što su Mladen Vojičić Tifa i Laza Ristovski iz Bijelog dugmeta. Uz dolazak nove pjevačice, grupa je promijenila svoj stil prema pop glazbi. Iz ovog perioda se izdvajaju pjesme „Vejte snegovi“ i „Oženićeš se ti“.

Nataša Živković (1989.-1990.) je zamijenila Natašu Gajović i pjevala je na albumu „Miš“ (Diskoton, 1989.). Osim nje u grupu su došli Saša Al Hamed (bubnjar) i Zoran Jaksić (basista). Na albumu se našao hit „Rukuju se, rukuju“. Gost na ovom albumu je bila srpska popfolk i kasnije turbofolk zvijezda Dragana Mirković.

Sadašnja pjevačica Jelena Galonić se pridružila grupi 1990. Sa njom je grupa objavila albume: „Nisam, nisam“ (1991.), „Tražim“ (PGP RTS 1993.), „Zanomanija“ (PGP RTS 1997.), „Prijatelji“ (PGP RTS 1999.) i „Kvaka“ (PGP RTS 2001.).

Osnivač grupe Radovan Jovićević je napustio sastav 1999. i preselio se u SAD. Grupa je 2006. objavila album „Kao nekad“ na kojem su se našli stariji hitovi „Dodirni mi kolena“ i „Vejte snegovi“.

(Objektivno.ba)