Pripadnik Armije RBiH prijavio Nikolića i Vučića Tužilaštvu BiH

Tuzlak Omer Isović, nekadašnji pripadnik Armije RBiH, podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Odjelu za ratne zločine, zahtjev za pokretanje istrage protiv Aleksandra Vučića, potpredsjednika Vlade Srbije i Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, na osnovu indicija o podstrekivanju na izvršenje ratnih zločina prema nesrpskom stanovništvu na području BiH u periodu 1992-1995.

“Poštovani, obraćam vam se ovim zahtjevom da se preispitaju svi relevantni podaci, svjedoci, činjenice i videomaterijali, kao i napisi u pojedinim medijima  a koji gore navedenu dvojicu  dovode u izravnu vezu sa podstrekivanjem na ratne zločine i progone muslimanskog stanovništva na području prvenstveno BiH u periodu od 1992.-1995. godine.

Predsjedniku Srpske Radikalne Stranke Vojislavu Šešelju se već sudi u Hagu za  ratne zločine  koje su počinile paravojne jedinice koje su bile direktno pod njihovom kontrolom.

Vučić i Nikolić su u to vrijeme zajedno sa Šešeljom bili najistaknutiji aktivisti Stranke, te samim tim velika je pretpostavka da su i bili uključeni u određene nečasne stvari.

U prilogu vam dostavljam video materijal u kojem predsjednik republike Srbije dobiva orden četnickog vojvode na Romaniji, blizu opkoljenog Sarajeva.

U drugom videu se vidi kako Šeselj i Nikolić obilaze srpske položaje oko opkoljenog Sarajeva.

Treći video pokazuje izjavu Aleksandra Vučića, citiram: “Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana”. To je bio njegov odgovor NATO trupama koje su bombardovale Srbiju, iako muslimani sa tim nisu imali nikakve veze. Ovdje se očito radi o mržnji prema muslimanima. Pitam se koliko je možda zločina izvršeno nakon ove njegove izjave, jer je ovo ujedno i podstrekivanje na zločin i širenje mržnje prema drugom narodu.

Na većini snimaka se jasno vide Vučić i Nikolić koji kao funkcioneri SRS-a (Srpske Radikalne Stranke) obilaze položaje i svojih jedinica koje su kao paravojne formacije ubijale nesrpsko stanovništvo u BiH u periodu 1992.-1995.”, stoji u zahtjevu Omera Isovića.

CentralnoGrijanje

Isović, predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje stranke Boračko-patriotska unija, kaže da se na ovaj korak odlučio kao građanin BiH.

-Ovime sam obavio svoju građansku dužnost, a od Tužilaštva BiH ću tražiti da mi odgovore šta će poduzeti, kaže Isović.

Pozvao je i druge građane i udruženja, da podnesu prijave protiv Vučića i Nikolića i zatraže od Tužilaštva BiH da protiv njih otvore zvaničnu istragu, te ispitaju njihovu ratnu ulogu.

 

(Vijesti.ba)