Princ Charles: Neka Svevišnji Bog blagoslovi Ferhadiju

0
96
Princ Charles od Velsa čestitao je svima koji su omogućili obnovu Ferhat-pašine džamije u Banjaluci i njeno današnje otvaranje. On je u poruci istakao da je ova obnova izuzetan pokazatelj međusobne podrške zajednica na putu pomirenja.

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH saopćeno je da je princ od Velsa u poruci naveo da ovaj događaj predstavlja nevjerovatan uspjeh i ogromnu počast umijeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svima koji su doprinijeli procesu restauracije.

– Vijekovima je ova historijska građevina bila jedan od najvažnijih primjera islamske arhitekture u Evropi. Njena obilježja klasičnog otomanskog stila, zasnovana na bezvremenskim, univerzalnim proporcijama prostora i geometrije, služila su kao stalan podsjetnik trajnog kulturološkog dijaloga između islama i kršćanstva – navodi se u poruci.

On je istakao da je uništenje džamije Ferhadija 1993. godine tragičan primjer šta se može dogoditi kada se zajednice namjerno ohrabruju da zaborave svoje zajedničko nasljeđe i da se, umjesto toga, fokusiraju na razlike među sobom.

– Pozdravljam sve koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka Svevišnji Bog blagoslovi ovo mjesto i sve njegove ljude – poručio je Princ od Velsa, koji je od početka podržao rekonstrukciju Ferhadije.

(Vijesti.ba / Avaz)