Primopredaji dužnosti predsjednika Turske prisustvovali predstavnici 90 država

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je na svečanosti u palati Cankaya Kosku od dosadašnjeg predsjednika Abdullaha Gula preuzeo tu funkciju, a svečanoj primopredaji prisustvovalo je 1.100 zvanica, među kojima su bili visoki zvaničnici iz 90 zemalja i veliki broj najviših zvaničnika i ugladnika iz Turske.

Svečanosti u Ankari prisustvalo je 15 predsjednika zemalja, šest predsjednika nacionalnih parlamenata, 12 premijera, zamjenici predsjednika iz tri zemlje, sedam zamjenika premijera, ministri iz 40 zemalja i lideri i zvaničnici devet međunarodnih organizacija.

Među predsjednicima država koji su prisustvovali Erdoganovom preuzimanju dužnosti predsjednika Turske bio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Albanije Bujar Nishani, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednica Kosova Atifete Yahyaga, katarski emir Temim Bin Hamad Al Tani i drugi.

Od predsjednika nacionalnih parlamenata koji su danas bili na svečanosti u Ankari bio je i predsjednik ruske Dume Sergej Niriškin, predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković, predsjenik parlamenta Argentine Amando Boudou, Alžira Abdulkadir Bensalih, te predsjednici parlamenata Obale Slonovače i Kirgistana.

CentralnoGrijanje

Svečanosti su prisustvovali i premijeri Azerbejdžana, Bjelorusije, Čada, Ekvadora, Maroka, Gabona, Gruzije, Pakistana, Rumunije, Tadžikistana, Jordana i Ruande.

Crnu Goru je na svečanosti predstavljao zamjenik premijera Rafet Husović, a tu su bili i zamjenik grčkog premijera i ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos, ministar vanjskih poslova Armenije Eward Nalbandian, Irana Mohammed Javad Zarif i drugi.

Današnjoj svečanosti u Ankari pažnju su posvetili i predstavnike imale i brojne međunarodne organizacije, među kojima Afrička unija, OSCE, Vijeće Evrope, CICA, D-8, EIT, KEIPA, OECD i drugi.

Nakon oficijelnog dijela svečanosti je upriličen prijem za 1.100 zvanica.