Preneseni bol otkriva koji vam je organ u tijelu zapravo obolio

0
12

Možda nikada niste pretpostavili da bolovi u određenom dijelu tijela mogu biti uzrokovani nečim potpuno nepovezanim.

Preneseni bol nastaje kada problem na jednom mjestu izaziva bol na drugom mjestu. Neke simptome definitivno ne bi trebalo ignorisati. Obratite pažnju na mjesta na kojima se javlja bol prije nego što ga otpišete kao “normalan”.

1. Srce

Ako imate srčanih problema, možda osjećate bol u grudima oko srca. Međutim, možete osijetiti i preneseni bol niz lijevu ruku ili između lopatica. Medicinski fakultet na univerzitu u Mičigenu kaže: “Srčani bol se često prenosi na dijelove tijela koji šalju impulse u isti dio kičmene moždine koji prima srčane senzacije. Ovo se posebno odnosi na lijevu stranu tijela.” Svi bolovi vezani za srce mogu da predstavljaju potencijalni po život opasni problem koji zahtijevaju medicinski tretman, prenosi “Fokuzz“…

2. Pluća i dijafragma

Problemi sa plućima i dijafragmom mogu biti uzrok prenesenog bola na jednoj strani vrata ili u ramenu. Ovo može biti rezultat problema sa disanjem ili sa freničnim nervom koji ide od kičme, kroz pluća do dijafragme. Oboljenja pluća i dijafragme mogu da dovedu do ozbiljnih problema na gornjem dijelu tijela zbog uticaja na mišiće vrata. Respiratorne probleme treba uvijek shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć doktora.

3. Jetra i žučna kesa

Problemi sa jetrom i žučnom kesom takođe mogu da uzrokuju bol u vratu i ramenima, kao i na desnoj strani tijela, baš iznad bradavice. Žučna kesa često uzrokuje bol u ramenu. Preneseni bol je sličan bolu u dijafragmi, jer i jetra i žučna kesa udaraju u dijafragmu. Ista poruka se nosi u vrat i rame preko freničnog nerva kao i kod problema sa dijafragmom. Kako vi sami najbolje znate svoje tijelo, znaćete razliku između ukočenog vrata i ozbiljnog bola. Ako sumnjate na preneseni bol, obratite se doktoru.

4. Želudac i pankreas

Preneseni bol u ovim specifičnim područjima na prednjoj i zadnjoj strani tijela može da ukazuje na problem sa želucem ili pankreasom. Oko 50% pacijenata sa akutnim pankreatitisom osjeti bol koji se širi u leđa. Može biti prisutna i osetljivost abdomena, obično u gornjem kvadrantu. Znajući koliko opasni mogu biti problem sa ovim organima, veoma je važno da ovakav preneseni bol shvatite veoma ozbiljno.

5. Tanko crijevo

Ako imate problema sa tankim crijevom, moguće je da ćete osjetiti bol u stomaku blizu pupka. Bol u centralnom dijelu abdomena (oko pupka) može biti način na koji vam tijelo pokazuje da imate problem sa tankim crijevom (upala, spazam crijeva, funkcionalni poremećaji). Veoma specifična lokacija prenesenog bola može biti od pomoći doktorima koji pokušavaju da pronađu izvor bola u stomaku.

6. Debelo i slijepo crijevo

Upala slijepog crijeva i problem sa debelim crijevom često dovode do prenesenog bola u ovim specifičnim dijelovima stomaka. Bol u desnoj bedrenoj jami odmah izaziva sumnju na upalu slijepog crijeva. Desna bedrena jama je termin koji se koristi za jamu u bedrenom kosti na desnoj strani srednjeg donjeg stomaka. Zato što je upala slijepog crijeva stanje opasno po život, važno je da hitno zatražite medicinsku pomoć ako osjetite bol u ovom području.

7. Bubreg

Problemi sa bubregom mogu da izazovu bol u širokom području, uključujući donja leđa, stomak, karlicu i gornje dijelove nogu. Bol u bubregu može biti uzrok bola u donjim leđima ispod rebara. Veoma je važno dijagnostikovati problem sa bubrezima, pa odmah posjetite doktora ako osjetite oštar bol ili nelagodu u ovim dijelovima tijela.

8. Bešika

Problemi sa bešikom često se manifestuju bolom u donjoj karlici ili na prednjoj ili zadnjoj strani. Zato što je bešika smještena u donjem dijelu leđa, infekcije ovog organa dovode do prenesenog bola u lumbalnom dijelu. Postoje brojni ozbiljni problem koji mogu biti povezani sa bešikom. Ovaj bol, naročito ako je praćen drugim urinarnim tegobama, znak je da vam je potreban medicinski pregled.

9. Jajnik

Problemi sa jajnicima mogu da izazovu bolove sa obje strane abdomena. Ciste na jajnicima se manifestuju oštrim, probadajučim bolom (obično sa jedne strane abdomena). Rak jajnika je veoma ozbiljna, po život opasna bolest. Bilo kakav oštar abdominalan bol trebalo bi da prijavite doktoru, čisto da biste bili sigurni.
Prepoznavanje prenesenog bola ključno je u otkrivanju mnogih bolesti opasnih po život. Ne moraju uvijek biti znak za paniku, ali je veoma važno da znate šta se događa u vašem tijelu.

(Haber)