Preminuo jugoslovenski narodni heroj Jovo Kapičić

Nakon teške i kratke bolesti večeras je preminuo poznati crnogorski udbaš i general Jovo Kapičić u 94. godini.

Jovan Kapičić zvani Jovo Kapa, bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik i ambasador SFRJ i narodni heroj Jugoslavije. Kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije, obavljao je komandne dužnosti vezane za Goli otok.

Rođen je 2. septembra 1919. godine u gradu Gaeti, u Italija, gde je tada bila velika baza izbjegle crnogorske kraljevske vojske nakon Božićne pobune 1919. godine, protiv dinastije Karađorđević.

Njegov otac Milo diplomirao je teologiju i bio je profesor bogoslovije, a 1918. crnogorski komita i član Crnogorske federalističke stranke. Pored Jove imao je još dvojicu sinova – Pavla i Vladu i kćerku Anku.

CentralnoGrijanje

Jovo je odrastao na Cetinju gde je završio osnovnu školu i pet razreda gimnazije. U šestom razredu gimnazije bio je isključen iz škole zbog učešća u štrajku gimnazijalaca.

Pošto je isključen bez prava na redovno školovanje u srednjim školama, morao je privatno da se priprema. Šesti, sedmi i osmi razred gimnazije i maturu položio je u kotorskoj gimnaziji.

Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Vaš komentar
Molimo upišite vaše ime