Premijer USK Hamdija Lipovača podnio ostavku

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) dr. Hamdija Lipovača podnio je ostavku, koju je u ponedjeljak sat iza ponoći na vanrednoj sjednici prihvatila Skupština USK sa 24 glasa za i nijednim protiv.

Usvojen je zaključak da predstavnici stranaka u Skupštini USK u narednih deset dana usaglase prijedlog kandidata za novog premijera USK. Ostavci je prethodila višesatna rasprava koja ja protekla u mučnoj atmosferi.

Predstavnici organizacije “Bosansko proljeće”, koji su inicirali vanrednu sjednicu, kao i predstavnici boračkih udruženja dali su svojevrsne garancije da će protesti biti obustavljeni, te da neće biti novog nasilja u tom djelu BiH.

Prije napuštanja sale, odlazeći premijer Lipovača je kazao da daje svoj mandat na raspolaganje Skupštini USK, koja mu ga je i dala, ali da će obavljati svoju dužnost do izbora nove vlade, jer ”neće pristati na haos”.

Rekao je da je vrijeme za širok patriotski blok, jer se nemir ne dešavaju u Republici Srpskoj (RS) i gradovima s hrvatskom većinom, već samo među Bošnjacima, a kako bi se dokazalo da su oni problem u funkcioniranju zemlje.

Uz riječi ”neka živi Bosna i Hercegovina”, napustio je salu Skupštine USK.

CentralnoGrijanje

Rekao je da mandat daje većini građana koje poštuje i koji su opravdao bili na protestima, jer je ”narodu dogruhalo”, a da ”huliganima ne daje mandat”, te da ”nije podivo rep” i otišao u prvim danima protesta.

Kazao je da je spreman ”platiti cijenu”, ali da ne bude novih protesta i novih zahtjeva za ostavkama u gradovima USK, kao i napada na zgrade institucija, jer su navodno bili najavljeni napadi i u Cazinu.

Nakon Seada Čauševića iz Tuzlanskog kantona, Muniba Husejnagića iz Zeničko-dobojskog, Suada Zeljkovića iz Sarajevskog kantona, ovo je četvrti premijer koji je podnio ostavku nakon vala februarskih demonstracija i nasilja diljem Federacije BiH.

Ostavku je dao i ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Šulenta, ponudio načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo, a učinio je to i Himzo Selimović, direktor Direkcije za policijsku koordinaciju BiH.

(brzevijesti.ba)