Premijer TK: Pomoću prihoda zaposlenih otvarati nova radna mjesta

0
136

Kako za RTV Slon ističe novoimenovani premijer TK Bahrija Umihanić, potrebno je učiniti prve korakes ciljem sprečavanja daljeg „propadanja“ Kantona i što hitnije poduzimati mjere za poboljšanje situacije.

S tim u vezi, neophodno je riješiti zasigurno najveći problem, odnosno problem nezaposlenosti. Brojka od oko 100.000 nezaposlenih osoba u TK je alarmantna. Jedan od ciljeva mandatara je formirati Fond za zapošljavanje, koji bi se sastojao iz dvije komponente.

„ Jedna je komponenta socijalna, koja bi se formirala iz prihoda zaposlenih, koji trenutno primaju plaće, a druga komponenta iz ušteda Budžeta”, ističe Umihanić.

Trenutna situacija je i više nego alarmantna, ističe on, te dodaje  da, prema računici, ako bi 40 hiljada zaposlenih osoba, odnosno polovina od ukupnog broja zaposlenih, dalo po pet posto od plate za Fond, mogli bi se refundirati doprinosi za 5.000 novozaposlenih osoba.

„Svaku našu aktivnost ćemo mjeriti kroz novo radno mjesto i novo radno mjesto će biti prioritet svake pojedinačne aktivnosti rada nove Vlade“, dodaje premijer.

U posljednje vrijeme pojavila se informacija da će jedan od kandidata za savjetnika novog premijera biti Vinko Ćuro, predsjednik Upravnog odbora Poslodavaca TK. Naime, riječ je o čovjeku kojem je, zbog neplaćenih poreza, bankovni račun firme blokiran. Umihanić za RTV Slon ističe da o tome nikada nije bilo riječi, te da su takve informacije u potpunosti neistinite.

Bilo kako bilo, novi mandatar za sastav Vlade TK uradio je Nacrt programa rada i, kako kaže, sve što bude navedeno u programu morat će se i realizovati, te će nastojati da u narednih šest mjeseci, koliko mu traje mandat, uradi zacrtano, pa se s pravom postavlja pitanje: Smiješi li se to našem kantonu svjetlija budućnost?

(RTV Slon)