Premijer Kadrija Hodžić: Lockdown realna opcija, htjeli mi to ili ne

Premijer Kadrija Hodžić: Lockdown realna opcija, htjeli mi to ili ne

RSD Sloboda

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona, na jučerašnjoj sjednici, raspravljali su o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Premijer TK Kadrija Hodžić rekao za skupštinskom govornicom da je “lockdown realna opcija, htjeli mi to ili ne”.

– Sigurno će doći do nekih parcijalnih lockdowna i oni će nas jako dugo pratiti. Moramo obezbijediti finansijsku podršku. Kriza djeluje na budžet i on nije obećavajući, a Vlada TK ga sama ne može izvesti – rekao je Hodžić.

Rekao je da je od premijera FBiH Fadila Novalića dobio potvrdu da u ukupnoj sumni novca od 200 miliona KM, nakon dobijanja kredita, Tuzlanskom kantonu pripada oko 38,5 miliona, plus oko devet miliona za zdravstvene svrhe.

– Bez te podrške nećemo moći – zaključio je Hodžić.

U svom izlaganju tokom sjednice ministara zdravstva TK Božo Jurić, rekao je da incididenca zaraze koronavirusom, trenutno iznosi 209 na 100.000 stanovnika.

– U posljednjih sedam dana imali smo 931 slučaj zaraze i 37 smrtnih slučajeva Covid-pozitivnih pacijenata. Epidemiološka situacija nepovljna, ali je bolja nego u nekim drugim kantonima. Imamo težu kliničku sliku kod zaraženih, liječenje je duže, a među njima je sve više osoba srednje i mlađe životne dobi – rekao je, između ostalog, ministar Jurić.

Zvanični podaci u izvještaju koji je dostavljen zastupnicima, govore da je samo u trećoj sedmici novembra 2020. godine, bilo više slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u TK, a tada je taj broj iznosio 213, dok je trenutno 209.

Skupština TK, između ostalog, usvojila je 36 zaključaka Vlade TK u kojim su sublimirane naredbe i preporuke Kriznog štaba donesene u posljednje tri sedmice te dio sugestija zastupnika sa posebne sjednice posvećene pandemiji, koja je održana prošle sedmice.

(Faktor)