Predsjednik Skupštine Turčinov privremeni predsjednik Ukrajine

0
79

Parlament Ukrajine privremene predsjedničke ovlasti dodijelio je danas predsjedniku Skupštine Aleksandru Turčinovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjem zasjedanju ukrajinskog Parlamenta (Verhovna rada) prisustvovalo je 339 poslanika, koji su glasali za odluku o imenovanju Turčinova za privremenog predsjednika. Prema ovoj odluci, Aleksandar Turčinov obnašaće funkciju predsjednika do izbora novog predsjednika.

Parlament je juče donio odluku o raspisivanju prijevremenih predsjedničkih izbora 25. maja, nakon što je predsjednika Viktora Janukoviča razriješio dužnosti pod navodima da je “predsjednik sam sebe svrgnuo, ne obavljajući svoju dužnost”.

U izjavi za lokalnu televiziju, Janukovič je juče istakao kako ne priznaje odluku Parlamenta, naglasivši kako je ovo tijelo izgubilo legitimitet.

Na jučerašnjem zasjedanju ukrajinskog Parlamenta, donijeta je odluka i o smjeni ministra vanjskih poslova Leonida Kojara, za koju je od 333 prisutna poslanika, glasalo njih 237. Koraja je funkciju ministra vanjskih poslova obnašao od 24. decembra 2012. godine.

Na sjednici je donijeta odluka i o smjeni ministra nauke i obrazovanja Dimitrija Tabačnika, za koju je glasalo 236 poslanika. Tabačnik je ovu funkciju obnašao od marta 2010. godine.

Ukrajinski parlament donio je juče odluku i o smjeni ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka i državnog tužioca Viktora Pšonko.

(AA)